Rijksoverheid


Rutte naar Europese Raad

Nieuwsbericht | 28-10-2010

Op 28 en 29 oktober 2010 is minister-president Rutte aanwezig op de Europese Raad in Brussel. Op de agenda staat onder meer de verbetering van de Europese begrotingsdiscipline.

Het belangrijkste onderwerp van de Europese Raad is het eindrapport van de werkgroep-Van Rompuy.

Deze werkgroep, onder leiding van de Europese president, is in maart 2010 ingesteld om voorstellen te doen voor meer begrotingsdiscipline en betere afstemming van het macro-economisch beleid. Dit moet een nieuwe schuldencrisis zoals in Griekenland voorkomen.

Volgens de EU-begrotingsregels mag het overheidstekort in principe niet meer dan 3% en de staatsschuld niet meer dan 60% van het Bruto Binnenlands Product zijn. Door de economische crisis zitten veel EU-landen daar op dit moment boven.

In het eindrapport doet de werkgroep voorstellen voor een nieuw sanctieregime als landen hun begrotingstekort hoger laten oplopen dan toegestaan.

Andere onderwerpen die aan de orde komen op de Europese Raad zijn onder meer de voorbereidingen van de G20 in Seoul (11 en 12 november) en de klimaatconferentie in Cancún (29 november tot 10 december).