Groen!

Graag één Belgisch standpunt over EU-klimaatdoelstelling

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 27 oktober 2010 in "Klimaat en energie"

De Belgische ministers moeten dringend komaf maken met de onduidelijkheid over de EU-klimaatdoelstellingen voor 2020. De voorbije maanden lieten ze immers telkens andere standpunten optekenen. Premier Leterme sprak van slechts 20% emissievermindering, terwijl zijn Klimaatminister Paul Magnette van 30% spreekt en zijn partijgenote en Vlaams Leefmilieuminister Schauvliege recent van standpunt veranderde. Groen!-kamerlid Kristof Calvo riep vandaag in het federaal adviescomité Europese zaken premier Leterme op om eindelijk duidelijkheid te verschaffen en als voorzitter een voortrekkersrol op te nemen.

"Terwijl België als voorzitter van de EU de sceptische lidstaten zou moeten overtuigen om op 30% reductie te mikken, spuit het mist over zijn eigen positie", aldus het groene Kamerlid Kristof Calvo. "Die onduidelijkheid is echt nefast. Leterme en Schauvliege moeten overleggen met de andere regeringsleden en de andere gewesten. Niet de uitvoering van het CD&V-programma is belangrijk, wel een goed en ambitieus Belgisch klimaatstandpunt", aldus nog Calvo.

Vandaag ligt de lat in Europa op 20% minder CO2 in 2020, maar het debat over een verhoging naar 30% woedt nog volop tussen de lidstaten. Op de Europese leefmilieuraad van 14 oktober werd geen akkoord bereikt. De kwestie staat ook op de agenda van de Europese raad van 28 en 29 oktober. Door de economische crisis hebben we volgens het Europees Milieuagentschap al een reductie van 17% gerealiseerd.

"Ambitieuzere doelstellingen zijn dus echt een must. Een verhoging zou goed zijn voor de klimaatonderhandelingen op de VN-klimaatconferentie in Cancùn en het kan zorgen voor groene jobs creëren in de sector van isolatie en hernieuwbare energie", meent Calvo, die ook zelf zal deelnemen aan de klimaattop.

Calvo diende samen met Eric Jadot (Ecolo) een resolutie in rond het Belgische en Europese standpunt voor de klimaattop in Cancùn. De resolutie pleit duidelijk voor de 30%-reductiedoelstelling. "Als het parlement zich tijdig achter de resolutie schaart, is de onduidelijkheid over het Belgische standpunt immers definitief van de baan", besluit Calvo. Premier Leterme houdt echter vast aan emissiereductie met slechts 20 %. Enkel wanneer er een globaal akkoord is, kan de EU-doelstelling verhogen, zo bleek uit de vergadering.

Contact: Kristof Calvo -