Provincie Flevoland

Logeren in de natuur langs de A6

Publicatiedatum: 28 oktober 2010

Provincie Flevoland vindt het een goed idee dat wegrestauranthouder Hajé in natuur investeert en heeft daar een subsidie van 15.000 euro voor over. Zo wordt het straks mogelijk om te logeren bij restaurant De Aalscholver langs de A6, in een ark, met uitzicht op natuur. De Aalscholver ligt tussen Lelystad en Almere aan de noordkant van de autosnelweg.

Gedeputeerde Anne Bliek: "De provincie Flevoland verwelkomt investeringen in de natuur. Dit is zo'n geval waarin je een ondernemer met een kansrijk initiatief financieel een eindje tegemoet komt. Hajé laat een kronkelende waterpartij aanleggen waarin riet groeit, er wordt een met struikgewas begroeid eiland aangelegd en een amfibieënpoel ingericht. Kortom, een mooi staaltje van natuurinclusief ontwerpen. We scheppen op deze manier de voorwaarden voor een natuur die zich gevarieerd kan ontwikkelen zodat de biodiversiteit in het gebied toeneemt."

Waterpartijen en moeraszones

De Aalscholver wordt sinds 1989 geëxploiteerd door ondernemer Hajé. Eind vorige eeuw besloot Hajé om De Aalscholver (en De Lepelaar, gelegen aan de overkant van de A6) veel meer te integreren in de omliggende natuurgebieden. Daarom zijn er in de afgelopen jaren, in de gebieden direct grenzend aan de wegrestaurants, verschillende op de natuur gerichte voorzieningen aangelegd, zoals waterpartijen en moeraszones. Deze gebieden ontsloten door de aanleg van fiets- en wandelpaden. Naast beide restaurants zijn kleinschalige
logiesaccommodaties ingericht in de vorm van `waterlodges'. Van daaruit hebben gasten uitzicht op de achterliggende natuurgebieden.

Logiesark

Vanwege het succes van de waterlodges wil Hajé de logiesmogelijkheden bij De Aalscholver nu uitbreiden. Met Staatsbosbeheer, de beheerder van het achterliggende natuurgebied, is gekozen voor een `logiesark'. De natuurwaarden van het gebied worden vergroot. Het zal diverse amfibieën, bevers, libellen, oeverzwaluwen, ijsvogels, vleermuizen, ringslangen, water- en moerasvogels en wintergasten aantrekken. De provincie Flevoland ondersteunt deze ontwikkeling met een subsidie uit het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (p-MJP).