VSNU

Nationaal akkoord studentenhuisvesting in de maak

Universiteiten, steden, studenten, en huisvesters slaan handen ineen

PERSBERICHT

Den Haag, 27 oktober 2010- Om het steeds grotere tekort aan studentenkamers aan te pakken is een Nationaal Akkoord Studentenhuisvesting 2010-2015 in de maak dat 15.000 extra studentenkamers moet opleveren. Het besluit daartoe namen wethouders, studentenhuisvesters, universiteitsbestuurders en studentenbonden tijdens een bijeenkomst in Delft, in aanwezigheid van een aantal Tweede Kamerleden.

Het landelijk tekort aan studentenkamers loopt de komende jaren op tot zo'n 60.000 kamers in 2015. Dit gaat ten koste van de Nederlandse kenniseconomie: elke student draagt jaarlijks zo'n 25.000 euro bij aan de regionale economie. Ook moeten Nederlandse universiteiten door de kamernood vaker bui-tenlands talent weigeren. De krachtige kenniseconomie die Nederland wil zijn, drijft op de aanwezig-heid van het hoger onderwijs. `De student is de motor van de kenniseconomie en studentenhuisvesting is de accu van die motor', zo stelt Sijbolt Noorda van de vereniging van Universiteiten (VSNU).

Bouwregels aanpassen voor studentenhuisvesting
Het beoogd Nationaal Akkoord zal betrokken partijen binden aan een aantal maatregelen en aanbeve-lingen. Mogelijke aanbevelingen zijn: het creëren van betaalbare bouwlocaties voor nieuwe projecten en de herinvoering van huurtoeslag voor onzelfstandige studentenkamers. Breed leeft ook de wens om landelijke en lokale bouwregels aan te passen voor studentenhuisvesting. Gemeenten hanteren soms een te hoge parkeernorm voor studentencomplexen waardoor er lege parkeerplekken ontstaan. Door bouwregels voor studentenhuisvesting aan te passen kan ook veel leegstaand vastgoed - zoals kantoren - omgezet worden in studentenwoningen.
De komende maanden gaan de betrokken partijen aan de slag om het Nationaal Akkoord voor te berei-den. Bij dat akkoord wordt ook het nieuwe Kabinet uitgenodigd in de persoon van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. `Wij zijn blij met de brede steun, maar het is cruciaal dat ook minister Donner zijn handtekening zet onder dat Nationaal Akkoord', aldus Vincent Buitenhuis van Kences "zonder hulp vanuit het rijk komt de realisatie van voldoende kamers niet tot stand."

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olivier Morot: 070-302 14 15 / 06-43 26 97 55.