Provincie Utrecht

Najaarsrapportage 2010 en Programmabegroting 2011

Tijdens de algemene beschouwingen stonden de partijen stil bij de Najaarsrapportage, de Programmabegroting en de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord voor de provincie Utrecht. Zo gaven alle partijen aan dat het maken van keuzen onvermijdelijk is, omdat de Rijksoverheid nieuwe taken naar de provincie overdraagt, maar hiervoor soms geen extra geld beschikbaar stelt of zelfs bezuinigt.

De partijen spraken met elkaar over het oppakken van de kerntakendiscussie en GS werd verzocht om een voorstel te maken als reactie op de plannen van Den Haag voor de vorming van een Randstadprovincie. De jeugdzorg was een belangrijk onderwerp van discussie, omdat de verantwoordelijkheid hiervoor van de provincies weggaat en in 2015 bij de gemeenten komt te liggen. De meeste partijen zijn daar tevreden mee, omdat ze vinden dat de jeugdzorg zo dicht mogelijk bij het kind moet plaatsvinden. Gedeputeerde Haak benadrukte, na vragen hierover uit de Staten, dat het overgangsproces van jeugdzorgtaken naar de gemeenten door de provincie goed begeleid en secuur uitgevoerd gaat worden, zodat de kinderen en jongeren waar het om gaat niet de dupe worden. PS hebben zorgen over het feit dat dit proces gepaard gaat met stevige bezuinigingen, ook op de eigen provinciale bijdrage. Gedeputeerde Haak gaf aan dit aan dat in IPO verband hier nog met de staatssecretaris over gepraat gaat worden.

Mobiliteit
Er was ook discussie over de taak van de provincie als het gaat om mobiliteit. Met name het instellen van een Infrastructuurautoriteit voor de Randstad wekt bevreemding. Hoe verhoudt zich dat tot het terugdringen van bestuurlijke drukt en het opheffen van de WGRplus-regio's? Ook waren er vragen over het niet doorgaan van beprijzing (rekeningrijden) van automobiliteit en de invloed daarvan op de bestaande knelpunten. Verder werd GS verzocht om zich te blijven inzetten op bovenwettelijke maatregelen om de overlast van verkeer tegen te gaan.

Ecologische Hoofdstructuur
De partijen stonden uitvoerig stil bij de plannen voor het Investeringsbudget Landelijk Gebied en de gevolgen voor de uitvoering hiervan vanwege de bezuinigingen die het nieuwe kabinet heeft aangekondigd. Provinciale Staten realiseren zich dat ze opnieuw moeten kijken naar het wel of niet prioriteren van grondaankopen voor bijvoorbeeld de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), robuuste verbindingszones en Recreatie Om De Stad ( RODS). Voor de meeste partijen blijft de realisatie van de EHS belangrijk, maar willen ze wel praten over de termijn waarop en hoe die gerealiseerd moet zijn. Ook was er discussie over het met voorrang nu al prioriteren van twee ecoducten op de Heuvelrug. Gedeputeerde Krol gaf aan daar niet voor te voelen. Hij wil graag een integrale discussie waarbij Provinciale Staten ) moeten aangeven waar hun prioriteiten liggen en waar het resterende geld naar toe moet. Die discussie wordt allereerst in november in de commissie RGW gestart en de definitieve keuzen als het om ontschotting (gelden vrijmaken binnen ILG voor andere doelen dan de oorspronkelijke) van de budgetten gaat, worden gemaakt in de vergadering van Provinciale Staten op 22 november. Enkele maanden later wordt dan besloten over fasering en prioritering van de plannen met behulp van de dan ontschotte middelen.

Moties
Provinciale Staten namen twee moties aan. Een motie ging over het regionaal economisch beleid dat in het regeerakkoord wordt gedecentraliseerd naar de provincies. De regio Utrecht is in het regeerakkoord niet opgenomen in een lijst met clusters (bedrijven, onderzoeksinstellingen, Universiteiten, overheid) die maximaal gefaciliteerd zullen worden door het Rijk. PS roepen GS op om activiteiten te blijven ondernemen en samenwerkingen aan te gaan die er toe zullen leiden dat Utrecht in de lijst met clusters opgenomen wordt. De tweede motie roept GS op om in overleg met lokale en regionale partners een integraal plan voor het gebied rond Paleis Soestdijk op te stellen, waarin aandacht is voor natuur, recreatie en verkeer. Provinciale Staten vinden dat belangrijk, omdat het Paleis en het gebied er om heen een belangrijk onderdeel uitmaken van het gebied op de Heuvelrug.