UMC Utrecht


Kunstheupen van UMC Utrecht zijn veilig

Patiënten met een kunstheup van het UMC Utrecht hoeven zich geen zorgen te maken over de kwaliteit ervan. Orthopeden van het UMC Utrecht hebben geen heupprotheses geplaatst van fabrikant DePuy.

Het Amerikaanse bedrijf DePuy heeft patiënten met een van hun kunstheupen opgeroepen zich te laten controleren door een arts. De protheses blijken overmatige slijtage te geven waardoor veel patiënten een nieuwe heupprothese nodig hebben. Ze moeten dus opnieuw een ingrijpende operatie ondergaan. Wereldwijd gaat het om tienduizenden patiënten.

De protheses van DePuy waarbij problemen optreden zijn zogenaamde `metal-on-metal'-protheses. De scharnierende delen van het kunstgewricht bestaan daarbij uit metaal. Dit is een relatief nieuw type kunstheup. Het UMC Utrecht plaatst voornamelijk protheses waarbij de scharnierende delen bestaan uit polyethyleen (een soort plastic) op keramiek of polyethyleen op metaal. Deze kunstheupen komen van andere fabrikanten. Deze protheses zijn al heel lang in gebruik en worden algemeen beschouwd als veilig.

Het UMC Utrecht vervangt jaarlijks circa 125 heupen. In Nederland vindt deze ingreep meer dan 15.000 keer plaats.
donderdag 28 oktober 2010