Commissie Gelijke Behandeling

CGB adviseert minister over Integratiewet AWGB

28-10-2010

Op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gisteren een advies uitgebracht over het concept wetsvoorstel Integratiewet AWGB. In deze wet worden de belangrijkste wetten op het terrein van gelijke behandeling samengevoegd. Het gaat daarbij onder meer om de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB), de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL) en de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte (WGBH/CZ).

De CGB staat positief tegenover de voorgenomen samenvoeging, vooral omdat de gelijkebehandelingswetgeving hierdoor toegankelijker kan worden. Ook wordt met het voorstel beter aangesloten bij Europese Richtlijnen. In het advies vraagt de CGB wel de aandacht van de minister voor enkele kanttekeningen.

Het wetsvoorstel geeft kerkgenootschappen meer ruimte om onderscheid te maken ten opzichte van hun (kandidaat)werknemers dan onder de huidige wetgeving is toegestaan. Dat geldt voor de gronden geslacht, leeftijd en handicap/chronische ziekte. De CGB constateert dat mensen op de genoemde gronden dan minder bescherming zullen hebben dan voorheen. De CGB verzoekt de regering dit te heroverwegen.

Voor wat betreft het terrein van de volksgezondheid komen er meer mogelijkheden om een uitzondering te maken op het verbod van onderscheid. De CGB deed hiervoor al eerder een aanbeveling. Wel adviseert de CGB om er nog eens goed naar te kijken of het noodzakelijk is dat de uitbreiding beperkt blijft tot de gronden seksuele gerichtheid en handicap/chronische ziekte. Van het beperken tot deze uitzonderingsgronden kan een onnodig stigmatiserende werking uitgaan.

Deze en andere kanttekeningen zijn na te lezen in het Advies concept-wetsvoorstel Integratiewet AWGB (2010/03).