Belgische Federale Overheid


Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen publiceert Activiteitenverslag 2009

Datum: 28 oktober 2010

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) heeft zijn Activiteitenverslag 2009 gepubliceerd. In dit verslag worden de vele activiteiten van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen voorgesteld die in de loop van 2009 tot stand werden gebracht.

Klachtenbehandeling

Ondanks een toename met 20 % van het aantal ontvangen klachten in vergelijking met 2008 heeft het Instituut alles in het werk gesteld om aanwezig te zijn en elk slachtoffer te begeleiden. Daarnaast werden verscheidene zaken voor het gerecht gebracht.
Enkele belangrijke trends:

* In 2008 was 37 % van het totaal aantal klachten werkgerelateerd; in 2009 maakten de klachten in dit domein meer dan de helft van het totale aantal uit (51 %).

* Nog in vergelijking met 2008, stelt het Instituut een stijging met 22 % van de seksismedossiers vast, en dit ook buiten de reclamesector.

* 10 % van de ontvangen klachten hebben betrekking op het domein van goederen en diensten. Deze klachten werden in het algemeen geformuleerd door mannen, maar dit wil niet zeggen dat zij meer gediscrimineerd worden dan vrouwen in dit domein.
* Over alle domeinen samen (werk, goederen en diensten, cultuur en media, echtscheiding, sociale zekerheid en andere) werd het Instituut geconfronteerd met een stijging van het aantal dossiers rond 'transseksualiteit en transgender', met een aandeel van 8,1 % van alle klachten.

Toepassing van mainstreaming

Het Instituut heeft ook de nadruk gelegd op de integratie van de genderdimensie (gender mainstreaming) in alle beleidslijnen, acties en maatregelen van de regering. Concreet heeft het Instituut een ontwerp gemaakt voor een evaluatieverslag (gendertest) van de impact van elk wet- en regelgevend ontwerp op de respectievelijke situatie van vrouwen en mannen. Het heeft ook zijn ondersteuning voortgezet van de federale administraties in het kader van hun verplichtingen aangaande gender budgeting, de genderanalyse van alle vormen van overheidsuitgaven en
-inkomsten en de directe en indirecte gevolgen ervan op de respectievelijke situatie van vrouwen en mannen.

Partnergeweld

Het IGVM begeleidt, coördineert en evalueert het nationaal actieplan ter bestrijding van partnergeweld. In 2009 werd het actiegebied ervan uitgebreid met een aantal problematieken: gedwongen huwelijken, eergerelateerd geweld en genitale verminking.

De loonkloof

In 2009 heeft het IGVM ook zijn derde loonkloofrapport gepubliceerd. Voor de eerste keer werden er berekeningen gemaakt op grond van nationaliteit en werd er een licht geworpen op de wijze waarop vrouwen van allochtone origine geconfronteerd worden met een dubbele achterstand, als vrouw én als allochtoon. Daarnaast heeft het Instituut vastgesteld dat de loonkloof exponentieel groter wordt wanneer het effect van deeltijds werken in de berekening wordt opgenomen.

Burgers doen steeds vaker een beroep op het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. De gevoerde informatiecampagnes hebben geholpen om de instelling beter bekend te maken en bepaalde actoren te waarschuwen voor de risico's van discriminerende praktijken. Daarenboven heeft het Instituut, vanuit de optiek van het blijven aanbieden van kwaliteitsvolle expertise, zijn onderzoeksthema's verruimd en zijn werkmethode in zijn bevoegdheidsdomeinen verder verfijnd.

Raadpleeg het Activiteitenverslag 2009 van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. (pdf, 132 p. - 1,3 MB) Zie het origineel