MOA richt Ombudsman voor onderzoek op

28/10/2010 17:03

MarktOnderzoekAssociatie.nl

Nederland is een Ombudsman voor markt- en opinieonderzoek rijker. Deze is nu officieel ingesteld om ondermaats onderzoek aan de kaak te stellen. De Ombudsman beoordeelt klachten over de kwaliteit van onderzoek aan de hand van een specifiek ontwikkelde aanpak. Het is een initiatief van de MOA, Center for Marketing Intelligence & Research die het als haar taak ziet de reputatie van markt- en opinieonderzoek, gevraagd en ongevraagd, te bewaken en waar noodzakelijk de gehanteerde standaards van kwaliteit aan de orde te stellen.

In een aantal gevallen zullen de uitspraken van de Ombudsman vergezeld gaan van aanbevelingen voor toekomstig handelen.

Al enige tijd is er sprake van toenemende bezorgdheid over de wijze waarop de meningsvorming in ons land wordt beïnvloed door niet professioneel uitgevoerd onderzoek, in toenemende mate met gebruik van het internet. Het gaat niet alleen om irritaties over verkiezingsonderzoek maar ook om tekortkomingen bij panels, peilingen, ranglijsten en enqu(ee)tes voor uiteenlopende toepassingen en onderwerpen.

Soms gaat het om 'onderzoek' voor media (TV, dagbladen) met als doel de publieke opinie te beïnvloeden, soms om studies met een verkoop motief. "Het is van groot belang voor maatschappelijke besluitvorming dat de informatie waarop men zich in het publieke domein baseert de toets der kritiek kunnen doorstaan", aldus de MOA in een toelichting op het initiatief. "Verbetering van werkwijzen, waar mogelijk, is voor ons een belangrijk uitgangspunt".

De MOA stelt vast dat journalisten te vaak vertrouwen op de integriteit van de bron. Het ontbreekt de journalist aan de vakkennis om onderzoeksopzetten op hun validiteit te kunnen beoordelen. Dit is op zichzelf genomen terecht omdat dit hun vakgebied niet is, maar dit neemt niet weg dat de journalist de verplichting heeft om aan bronverificatie te doen. En hier ontbreekt het vaak aan. Hoe sappiger de conclusie en hoe strakker de deadline, des te eerder men dit essentiële onderdeel gemakshalve achterwege laat. Het is derhalve hoog tijd om een waakhond functie in het leven te roepen. Aldus de Ombudsman van de MOA.

De Ombudsman komt in actie bij de branche overstijgende belangen en volgt daarbij een strak vormgegeven reglement. De functie wordt vervuld door een drietal ervaren onderzoekers, Sandra Minnee, Mario van Hamersveld en Lex Olivier. Al eerder werd ervaring opgedaan met de doorlichting van de ranglijst van de beste ziekenhuizen van Elsevier. De opzet van deze jaarlijkse beoordeling is mede door de inzet van de MOA in de editie van 2010 nu volledig vernieuwd. Ook vond een evaluatie plaats van een recent door de SP uitgevoerde enquete over de kwaliteit van de huisartsenzorg.





http://www.moaweb.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (