UMC St Radboud


Digitale poli cardiologie UMC St Radboud uitgebreid met telemonitoring 28-10-2010

Systeem kan ziekenhuisopname voorkomen

De afdeling Cardiologie heeft de dienstverlening op haar digitale hartfalenpoli uitgebreid met telemonitoring. Via de digitale snelweg verstuurt de patiënt dagelijks zijn gewicht- en bloeddrukgegevens naar de hartfalenpoli. Bij afwijkende waarden krijgen de hartfalenverpleegkundige en de cardioloog een alert en kunnen zij actie ondernemen.

Voorheen moest de patiënt ook al dagelijks zijn gewicht en bloeddruk meten, maar dan moest hij zelf naar het ziekenhuis bellen als hij het niet vertrouwde. De alertservice wordt vooral gebruikt bij instabiele patiënten en bij patiënten waarvan de medicatie wordt `opgetriteerd'.

Deze controle via telemonitoring van bloeddruk, pols en gewicht verhoogt de patiëntveiligheid.

Hoe werkt het?

De patiënt gaat naar de digitale poli op www.umcn.nl, logt in met zijn DIGI-D-code en vult zijn gegevens in. Via de digitale snelweg komen zijn gewicht- en bloeddrukgegevens terecht op de hartfalenpoli.

Enorme voordelen voor de patiënt

Dankzij telemonitoring kan de afdeling Cardiologie de patiënt beter en meer op maat bewaken. Zonodig kunnen behandelend arts en verpleegkundige tijdig het beleid bijstellen. Hierdoor verbetert niet alleen de kwaliteit van leven van de patiënt, maar kan ook ziekenhuisopname worden voorkomen. En door de continue bewaking thuis hoeft de patiënt minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Over de digitale poli van de afdeling Cardiologie

De digitale poli van de afdeling Cardiologie is sinds januari 2010 in de lucht en heeft inmiddels 290 patiënten. Patiënten van de hartfalenpolikliniek hebben via deze persoonlijke website toegang tot hun labuitslagen, afspraken en patiëntenbrieven. Ook kunnen ze algemene informatie over hartfalen vinden, het dossier inzien en zelf het gewicht, bloeddruk, pols en medicijnkaart bijhouden. Daarnaast kan de patiënt via het forum en de chatbox contact met lotgenoten maken. Dit is een nieuwe, voor Nederland unieke, website. Het biedt de patiënt zelfregie en verbetert de zorg voor hartfalen.

Over hartfalen

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij een goede begeleiding nodig is. De hartfalenpolikliniek van de afdeling Cardiologie van het UMC St Radboud is een gespecialiseerde polikliniek, waar de cardioloog samen met hartfalenverpleegkundigen zorg biedt.