Gemeente Zutphen

Klompenpad Leestense Broek en Bronsbergen

informatieavond Klompenpad

In opdracht van gemeente Zutphen hield Stichting landschapsbeheer op dinsdagavond 26 oktober jl. de startavond voor de ontwikkeling van dit pad.

Impuls

De bijeenkomst werd gehouden midden in het gebied, Café Restaurant Den Elter. Wethouder Hans la Rose opende de avond met zijn wens dat de gemeente het fraaie buitengebied meer aandacht geeft door het beleefbaarder te maken voor de bewoners van stad, dorp, platteland en toeristen. De bijdrage van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit voor de aanleg van het Klompenpad geeft tesamen met eigen geld een goede impuls aan deze wens.

Cultuurlandschap

Landschapsbeheer stelde de ruim 20 aanwezigen op de hoogte van hun werkwijze van het ontwikkelen van een Klompenpad. Geinteresseerde bewoners ontwerpen, leggen en onderhouden zo'n wandelroute door het agrarisch cultuurlandschap zelf aan. Door het stellen van vragen en antwoorden konden ze zelf een beeld vormen van wat vrijwillige openstelling door grondeigenaren van de randen van akkers en weiden in houdt. Het naleven van huisregels door wandelaars, zoals een verbod voor honden, werd uitvoerig besproken.

Suggesties

Na de pauze verdeelden de aanwezigen zich in groepjes en boog men zich over oude en recente kaarten. Suggesties over mooie plekken, cultuurhistorisch interessante objecten en oude school- en kerkenpaden werden vastgelegd. Dit is bruikbaar materiaal om later een route te kunnen bedenken. Aan het einde van de avond gaven 12 enthousiaste inwoners van zowel de stad als het buitengebied zich op voor de werkgroep. Deze werkgroep gaat samen met Landschapsbeheer Gelderland het Klompenpad verder uitwerken.