ProRail

Persbericht

28-10-2010

Bouw liften station Naarden-Bussum begin 2011 van start

ProRail heeft op donderdag 28 oktober vertegenwoordigers van belangenorganisaties bijgepraat over de voortgang van het project liften op station Naarden-Bussum. Er werd met name stilgestaan bij de proef die de bouwmethode moet testen. Conclusie van de bijeenkomst: de resultaten van het eerste deel van de proef zijn zodanig dat begin 2011 kan worden gestart met de bouw van de liften. Eind 2011 zijn de liften gereed.

Voortgang proef

De afgelopen maanden is onder toeziend oog van onafhankelijke experts in grond- en funderingstechnieken, zorgvuldig gewerkt aan de uitvoering van de proef. Allereerst zijn er trillingsmetingen uitgevoerd. In een laboratorium in België zijn vervolgens grondmonsters geïnjecteerd en is onderzocht hoe de grond hierop reageert. De resultaten van deze onderzoeken zijn hoopgevend. Einde van dit jaar worden de laatste onderdelen van de proef uitgevoerd in het spoor van Naarden-Bussum.

Waarom een proef?

Om de veiligheid te waarborgen van treinverkeer en personeel is september 2009 besloten dat de bouwmethode van de liften moet worden beproefd. Vanwege de monumentale omgeving, een hoog grondwaterpeil en langsrijdende treinen kan niet op de gebruikelijke wijze een bouwput worden gemaakt. Daarom is ervoor gekozen de grond te behandelen met een bodeminjectie. Deze methode is voor ProRail niet onbekend. De situatie op station Naarden-Bussum is echter uniek. De proef moet uitsluitsel geven over de manier waarop de geïnjecteerde grond in deze omgeving reageert op trillingen van het treinverkeer.

De liften komen, hoe dan ook

Het is voor ProRail en de gemeentes Bussum en Naarden van groot belang dat de liften op station Naarden-Bussum komen. Net zo belangrijk is dat de bouw op een veilige en zorgvuldige manier plaatsvindt. De verantwoordelijke wethouders van zowel de gemeente Bussum (de heer Boekhoff) als Naarden (de heer van Vugt) zijn door ProRail geïnformeerd over de voortgang het project. Beiden zijn blij dat in februari de eerste schop in de grond gaat.