Ingezonden persbericht


THEATERGROEP TOETSSTEEN SPEELT SMET
Wat gebeurt er als je hevigste angst zich in jouw eigen veilige buurt nestelt?

Ze worden gezien als het allergrootste kwaad en een enorme bron van onrust: pedofielen. Uit de berichtgeving over de pedoseksueel Sytze van der V. vorig jaar bleek dat maar weer. De burgemeester van Eindhoven wilde de man uit de stad weren, bang als hij was voor opstootjes en een volksgericht. Eerder werd in Utrecht ook al een pedofiel geweerd uit de wijk Overvecht.

Hoe begrijpelijk de angst voor pedofielen ook is, de extreme felheid en het gebrek aan nuance van degenen die ze aan de schandpaal nagelen zijn tamelijk beangstigend. Pedofielenjagers die folders door een wijk verspreiden waarop staat waar de vermeende pedofiel woont, fanatiekelingen die websites opzetten waar pedoseksuelen met naam en toenaam worden genoemd. Zelfs als er nauwelijks bewijs is, worden mensen door de goegemeente al veroordeeld. Komt dit alleen maar voort uit de behoefte kinderen te beschermen of zit er meer achter? Proberen we wellicht door een ander te brandmerken de smetjes op ons eigen blazoen te verdoezelen? Met het theaterstuk Smet probeert Theatergroep Toetssteen, bekend van nieuwe Nederlandse stukken als Emily of het geheim van Huis ten Bosch, Mary: over theater en de dood en Terwijl jij slaapt, dit te onderzoeken.

Het leven is goed en overzichtelijk, hier in de Vinexwijk. Zo'n fijn buurtje waar je nog weet wie er naast je woont, waar je aan de heg een praatje met de buurman maakt, waar je barbecuet in de zomer en Sinterklaas viert in de winter. Een smetteloos bestaan. Toch is Joris niet gelukkig. Hij zoekt vruchteloos naar uitwegen, naar manieren om zijn leven een andere energie te geven. Dan komt er een nieuwe bewoner in de straat: Rob. Rob heeft de hele wereld over gereisd, hij is charmant, belezen en goed met zijn handen. Rob ontpopt zich al gauw tot de vertrouwenspersoon van zowel Joris als zijn vrouw Lidia, hun kinderen en de fijne buurtjes. Maar dan steekt een gerucht de kop op. Er klopt iets niet aan Rob.

Wat gebeurt er als het rustige Nederlandse kabbelleven wordt opgeschrikt door iemand met een verleden? In wie schuilt het meeste kwaad? In Rob? Of in de burgerman die meent dat alles wat anders is, moet worden geëlimineerd? Smet is een tragikomedie over het leven van doodgewone mensen die allemaal worstelen met hun eigen demonen.

Smet gaat op donderdag 28 oktober as in première in Theater de Engelenbak in Amsterdam en zal daar twee weken te zien zijn. Voor de volledige speellijst, zie http://www.toetssteen.nl.