Gemeente Utrecht

Persbericht

19-10-2010

Extra raadsinformatieavond Voorkeursalternatief Ring Utrecht

De gemeenteraad organiseert op donderdag 28 oktober een extra raadsinformatieavond over het Voorkeursalternatief voor de Ring Utrecht. Op basis van de 1e fase MER Planstudie Ring Utrecht is het voorstel aan de gemeenteraad om het alternatief Oost aan te merken als voorkeursalternatief voor de 2e fase MER. De West- en Combivariant vallen daarmee af. De raad wil graag van bewoners horen wat zij vinden van de plannen. De bijeenkomst vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis van 19.30 tot 22.30 uur.

De gemeente wil de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de stad verbeteren. In 2008 is daarom een startnotitie voor de planstudie Ring Utrecht gemaakt en vervolgens zijn richtlijnen voor de 1e fase MER opgesteld. In mei 2009 zijn deze richtlijnen door het bevoegd gezag (gemeente, provincie, Rijk) vastgesteld en is gestart met de 1e fase MER. In de MER worden naast verkeerskundige aspecten ook geluid, luchtkwaliteit, gezondheid, inpassing, kosten/baten en techniek beschreven en beoordeeld. De 1e fase MER Planstudie Ring Utrecht was in augustus 2010 gereed. Vervolgens heeft hierover consultatie plaatsgevonden en is de commissie MER om een advies gevraagd. Naar aanleiding van de consultatie en het advies worden een aantal condities aan de verdere uitwerking van alternatief Oost gesteld. Zo wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke positieve effecten op leefbaarheid (lucht en geluid) van 80 km per uur op de Noordelijke Randweg en de rest van de Ring en naar de effecten van investeringen in OV. De dragende elementen uit het voorstel van de Kracht van Utrecht maken onderdeel uit van het onderzoek in de 2e fase van de planstudie. Meepraten
Inwoners en vertegenwoordigers van organisaties in de stad kunnen zich aanmelden om mee te praten via het aanmeldformulier op internet: www.utrecht.nl/raadsinformatieavond. Belangstellenden zijn welkom om mee te luisteren vanaf de publieke tribune. De bijeenkomst is ook rechtstreeks te volgen via internet: www.utrecht.nl/gemeenteraad/vergadering-online.

NB: Het donderdagavonddeel van de vergadering van de commissie Stad en Ruimte over de begroting vervalt hiermee.

Vervolg
De commissie Stad en Ruimte debatteert over het raadsvoorstel 'Voorkeursalternatief Planstudie Ring Utrecht' in een extra vergadering op dinsdagmiddag 2 november van 14.00 tot 17.30 uur. De raad besluit over het voorstel in zijn vergadering van donderdag 4 november, aanvang 20.00 uur.