Vrije Universiteit Amsterdam

De onzichtbare patiënt ontdekt


* Startdatum: 28-10-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: De onzichtbare patiënt ontdekt


* Spreker: prof.dr. A. Vonk Noordegraaf


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Oratie

Anton Vonk Noordegraaf ontleent de titel van zijn oratie aan een autobiografisch boekje van een patiënte met pulmonale arteriële hypertensie: `De onzichtbare patiënt'. Zij beschrijft in dit boekje hoe zij als jonge vrouw werd geconfronteerd met voor haar en haar omgeving onbegrepen klachten van progressieve moeheid en afnemend inspanningsvermogen. Van buiten is er niets aan haar te zien, en zij is onzichtbaar als patiënt voor haar omgeving en de dokters. De uiteindelijke diagnose was pulmonale arteriële hypertensie: een dodelijke aandoening van het longvaatbed, waarbij de vaatwand van de longvaten zich verdikt, wat leidt tot een verhoogde druk in de longslagader.

Tot minder dan 50 jaar geleden wist niemand van het bestaan van deze aandoening, en de patiënten waren dus volledig onzichtbaar. Door de ontwikkeling van echocardiografie en rechter hart katherisatie is het nu mogelijk om deze aandoening te diagnosticeren en de patiënt zichtbaar te maken. Het VUmc functioneert als een nationaal verwijscentrum voor deze aandoening, en inmiddels zijn in de afgelopen tien jaar meer dan 1500 patiënten met pulmonale hypertensie gediagnosticeerd. In deze tien jaar is de kennis van deze aandoening enorm toegenomen, waardoor er meer behandelingsmogelijkheden zijn. De ziekte blijft helaas ongeneeslijk, omdat het hart faalt door een te grote drukbelasting van de rechter hartkamer.

Vonk Noordegraaf gaat in zijn oratie in op nieuwe inzichten in het ontstaan van deze ziekte, nieuwe behandelingsmogelijkheden en de klinische uitdaging voor longartsen en cardiologen om deze aandoening in een vroeg stadium van ziekte te stellen, en dus de patiënt eerder te ontdekken.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam