Partij voor de Dieren


Thieme: `Dit kabinet schuift de meest kostbare rekeningen door naar komende generaties'

Tweet

27-10-2010

De Partij voor de Dieren heeft vandaag tijdens de tweede termijn van het debat over de regeringsverklaring opnieuw haar zorgen geuit over het gebrek aan duurzaamheid in de plannen van het nieuwe kabinet. Marianne Thieme uitte stevige kritiek op het wegbezuinigen van het natuurbeleid, milieudoelstellingen en duurzame initiatieven, zoals het ethisch beleggen. Dit, terwijl het kabinet milieuonvriendelijk beleid, zoals vrijstelling voor rode diesel en een laag BTW tarief voor siergewassen, in stand houdt.

De Partij wil dat mededogen, duurzaamheid, dierenwelzijn, natuur en milieu terug op de politieke agenda komen en diende daarvoor drie moties in. Een motie over het intact laten van bestaande natuur binnen de Ecologische hoofdstructuur, over het behoud van de groenregeling en een motie over nationale ambities dierenwelzijn.

De Partij voor de Dieren heeft in het debat over de regeringsverklaring keer op keer gehamerd op het feit dat de regering voortdurend pleit voor het niet doorschuiven van de rekening in termen van het begrotingstekort, maar dat er totaal geen rekening wordt gehouden met het doorschuiven van de rekening voor het behoud van een leefbare aarde. Marianne Thieme: Dit kabinet denkt slechts in termen van geld, en niet in termen van leefbaarheid. Volgens Thieme kan het kabinet het zich echter niet permitteren om natuur en milieudoelstellingen in de ijskast te zetten. `We leven op de pof van toekomstige generaties. Dit kabinet zegt geen rekeningen te willen doorschuiven, maar schuift juist de kostbaarste en belangrijkste rekening door naar onze (klein)kinderen: de uitputting van onze en hun planeet'.

Klik hier voor de debatbijdrage van de tweede termijn Klik hier voor de debatbijdrage van de eerste termijn

Klik hier voor de motie over het heroverwegen van het afschaffen van Regeling Groenprojecten, Sociaalethisch beleggen en cultureel beleggen

Klik hier voor de motie over de EHS

Klik hier voor de motie over nationale ambities dierenwelzijn