Gemeente Lopik

Raadsbesluit: Raad positief over mogelijke aankoop MOB-complex Benschop

De raad heeft op 26 oktober 2010 in meerderheid een positief principestandpunt ingenomen over de aankoop van het MOB-complex Benschop. Het college zal de komende maanden het kostenplaatje uitwerken. Daarna volgt een uitgebreid voorstel aan de raad.

Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft het MOB-complex Benschop te koop aangeboden. Het college vindt het wenselijk de aankoop in overweging te nemen. Voordat de aankoop ter besluitvorming kan worden voorgelegd, is het noodzakelijk te onderzoeken wat de randvoorwaarden zijn. Voordat hierin tijd zou worden gestoken, vroeg het college de raad een richtinggevende uitspraak te doen over de eventuele aankoop van het MOB-complex Benschop.

Een belangrijke factor bij de prijsbepaling is welke (vervolg)functies aan het complex kunnen worden gegeven. MOB-complex Benschop blijkt één van de meest waardevolle militaire complexen in Nederland te zijn. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft verzocht de cultuurhistorische waarde van het complex zoveel mogelijk te respecteren en behouden. Het ligt voor het overgrote deel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hiervoor heeft de provincie Utrecht besloten geen andere bestemming te zullen toestaan dan natuur.

DLG wil eerst de mogelijkheid onderzoeken het terrein over te dragen aan een overheidsorgaan en heeft daarom de gemeente Lopik benaderd. De raad heeft in principe een positieve houding aangenomen ten aanzien van de potentiële aankoop en heeft het college gevraagd een uitgebreid voorstel voor te leggen.