Verkeerstellingen voor evaluatie verkeerscirculatieplan Centrumgebied

28/10/2010 09:01

Gemeente Den Haag

Om de effecten van het verkeerscirculatieplan Centrumgebied in kaart te brengen, is in 2008 een onderzoeksprogramma gestart. Voor de nulmeting zijn in oktober 2008 verkeerstellingen gedaan. Deze tellingen leverden een gedetailleerd beeld op van het verkeer, vóór de invoering van het verkeerscirculatieplan. Nu volgt een vergelijkend onderzoek om de situatie na invoering van het verkeerscirculatieplan vast te leggen.

Op verschillende locaties op en binnen de Centrumring worden deze week de auto's geteld, om de verkeersintensiteit vast te leggen. Daarnaast wordt met hulp van kentekenonderzoek in beeld gebracht welke routes het verkeer kiest. Door de tijdsduur te meten tussen de eerste waarneming van het kenteken en de tweede waarneming kan bepaald worden, of een voertuig het centrumgebied doorkruist (doorgaand verkeer) of een herkomst of bestemming heeft in het centrumgebied. In totaal zullen bijna 200 studenten en medewerkers van de gemeente Den Haag de voertuigen tellen en kentekens registreren. De analyse van het verkeersonderzoek wordt opgenomen in de totale rapportage over de effecten van het verkeerscirculatieplan. Deze rapportage is medio 2011 beschikbaar.

Naar aanleiding van meldingen van bewoners en ondernemers over toegenomen verkeersdruk wordt extra verkeersonderzoek gedaan in en rond de Boekhorststraat, de Koningstraat, de Prinsestraat, de Mauritskade, de Javastraat en de Laan Copes van Cattenburch.