Project Gemeente Westland

BedrijvenInvesterings-Zones

Innovatieve samenwerking in ondernemersgebieden

Publicatiedatum: 28-10-2010

Oprichting van zes BedrijvenInvesterings-Zones een stap dichterbij

Op woensdag 27 oktober jl. hebben Theo Duijvestijn, wethouder economische zaken gemeente Westland, en zes Westlandse ondernemersverenigingen de overeenkomsten voor de oprichting van zes Bedrijven Investerings-Zones (BI-Zones) ondertekend. Hiermee is een belangrijke stap gezet om te komen tot een innovatieve manier van samenwerking binnen de bedrijventerreinen Wateringsche Veld (Wateringen), Leehove (De Lier) en De Woerd (Naaldwijk) en de winkeliersverenigingen Naaldwijk, 's-Gravenzande en Monster. Op dit moment zijn er in heel Nederland zes BI-Zones. Westland wil dit aantal verdubbelen.

Op 1 mei 2009 is de Experimentenwet BI-Zones ingegaan. Deze wet maakt een verplichte vorm van parkmanagement mogelijk. Essentieel is dat elke ondernemer in de BI-zone bijdraagt aan het parkmanagement. Doel is de openbare en private ruimte op het gewenste kwaliteitsniveau te houden. Activiteiten waaraan gedacht kan worden zijn de inhuur van gezamenlijke surveillancediensten, camerabewaking, schoonmaken, verwijdering van graffiti, herstel van schade en onderhoud van groen. Maar ook het organiseren van gezamenlijke evenementen kan onderdeel zijn van het activiteitenplan van een BI-Zone. Het verplichte karakter van een BI-Zone bevordert de solidariteit in ondernemersgebieden. Het voorkomt dat ondernemers wel profiteren van allerlei activiteiten, maar daar niet aan mee betalen.

Belastingheffing door gemeente
Met de ondertekening van de overeenkomsten tussen de gemeente Westland en de ondernemersverenigingen is een belangrijk deel van het traject om te komen tot een BI-Zone succesvol afgerond. In de overeenkomsten is opgenomen dat de gemeente belasting gaat heffen onder de ondernemers in de deelnemende gebieden en de opbrengsten vervolgens overdraagt aan de ondernemersverenigingen, zodat zij hiermee hun activiteiten kunnen bekostigen.

Draagvlakmeting
Om daadwerkelijk een BI-Zone te kunnen oprichten moet er draagvlak zijn onder de ondernemers. De draagvlakmeting is een formele verkiezing die door de gemeente wordt uitgevoerd. Alleen bij een hoge opkomst en tweederde voorstanders kan een zone daadwerkelijk worden gerealiseerd. In december voert de gemeente Westland de draagvlakmeting uit. In november zullen de ondernemersverenigingen vaker de publiciteit zoeken om de bekendheid en het draagvlak te verhogen onder de ondernemers. Begin 2011 moeten de BI-Zones een feit zijn.