Ingezonden persbericht


Donderdag 28
OKTOBER 2010

Alle uitgaven van Elsevier vanaf 1945 zijn digitaal te raadplegen

Amsterdam, 28 oktober 2010 - Het weekblad Elsevier heeft donderdag 28 oktober een digitaal archief geopend waarin alle Elsevier-uitgaven vanaf 1945 zijn te raadplegen. Daarbij gaat het onder meer om alle edities van het weekblad, waarvan 27 oktober 1945 het eerste nummer verscheen. Maar ook andere uitgaven van Elsevier zijn in het digitale archief opgenomen. Het digitale archief is te betreden via de website elsevier.nl.

Aan het digitaliseren en doorzoekbaar maken van het archief is bijna drie jaar gewerkt door de Afdeling Documentatie van Elsevier en het mediabedrijf X-CAGO in Roermond. Het archief is onder meer te doorzoeken op woorden, de naam van de auteur, de titel, de naam van de schrijver van een ingezonden brief en de datum. Ook kan naar een specifieke uitgave worden gezocht. Zo is niet alleen het weekblad gedigitaliseerd, maar ook speciale uitgaven als Elseviers Literair Supplement, dat van 1969 tot 1972 verscheen, Elsevier Carrière (1986 - 1991) en Elsevier THEMA (tegenwoordig Elsevier STIJL), dat vanaf 1998 verschijnt.

In januari 2008 lanceerde Elsevier al het digitale archief van Elseviers Geïllustreerd Maandschrift. Deze voorloper van Elsevier verscheen van 1891 tot 1940, toen door de Duitse bezetting een einde kwam aan dit toonaangevende maandblad voor bellettrie, kunst, wetenschap, politiek en buitenlandse reportages. De vijftig jaargangen van het blad trokken direct een grote belangstelling. Doordat nu ook de uitgaven na 1945 zijn gedigitaliseerd, is het complete Elsevier-erfgoed vanaf 1891 op internet te vinden, en, belangrijker nog, te verkennen met een unieke zoekmachine.

Auteurs
In de honderdduizenden gedigitaliseerde pagina's zijn onder meer de reportages te vinden van schrijver Harry Mulisch over het proces tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in 1961. Ook het interview dat Godfried Bomans in 1975 had met Johan Cruijff is terug te vinden, net als het vraaggesprek bij het haardvuur van redacteur Hugo Camps met de Franse filmdiva Brigitte Bardot uit 1989, en het afscheidsinterview met columnist Pim Fortuyn uit 2001 waarin hij aankondigt premier te worden.

Onder de schrijvers die debuteerden in Elsevier zijn Harry Mulisch (in 1947), H.J.A. Hofland (in 1950), Gerrit Krol (in 1962), Jan de Hartog en Top Naeff; de laatste twee in Elseviers Geïllustreerd Maandschrift. Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier verwacht niet dat het archief geld zal opbrengen. 'We hebben het vooral gedaan om het erfgoed van Elsevier digitaal beschikbaar te maken. Over een jaar of tien zal niemand meer de archieven ingaan om iets op te zoeken. Bronnen worden dan alleen nog digitaal geraadpleegd. Wat niet digitaal beschikbaar is, bestaat in feite niet meer.'

Voor het project heeft het weekblad geen subsidie ontvangen van de overheid. Wel heeft het moederconcern Reed Elsevier in Londen bijgedragen aan de financiering 'vanwege het belang van het archief voor de Nederlandse samenleving'. Alleen al het archief van 1945 tot heden bevat 430.000 pagina's. Er zijn verhalen in te vinden van bijna tienduizend auteurs, ingezonden brieven van ruim twintigduizend lezers en illustraties van honderden tekenaars. Zelfs de advertenties (660.000 in totaal) zijn gescand. Ook dat vindt het blad behoren tot het cultureel erfgoed.