IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Donderdag 28 oktober 2010
Nederland 2

22.55 - 23.55 uur: HOLLAND DOC: LIEFDESWINTER

In de documentaire Liefdeswinter onderzoekt filmmaakster Gülsah Dogan niets minder dan de ware liefde. Haar tante Emine Dogan heeft de ziekte van Alzheimer en woont in een verzorgingstehuis in Enschede. Haar oom Cemal bezoekt zijn vrouw iedere dag en haalt samen met haar herinneringen op aan hun gezamenlijke verleden. Het gearrangeerde huwelijk is in de loop der jaren uitgegroeid tot een intense liefde en inmiddels kunnen de twee niet meer zonder elkaar.

Voor Gülsah Dogan zijn haar oom Cemal en tante Emine het toonbeeld van de ideale liefde. Ondanks zijn hoge leeftijd gaat Cemal dagelijks langs bij zijn vrouw, die in een verzorgingstehuis verblijft. En ondanks haar vergevorderde Alzheimer glimt zijn vrouw als hij in de buurt is. Dogan vraagt zich af hoe zo'n liefde ontstaat en vooral: hoe de liefde zolang stand weet te houden. Daarvoor gaat ze te rade bij familieleden in Nederland en Turkije.

Die rondgang levert haar een veelheid aan antwoorden op , elk gekleurd door het liefdesverleden van de spreker. Van onbegrip bij de oude tante die uitgehuwelijkt werd en de liefde alleen uit verhalen kent tot woede bij de jongere vrouw die het aandurfde bij haar man weg te gaan. Tegelijkertijd vertelt de film het verhaal van de liefde van Cemal en Emine: hoe neef en nicht in hun Koerdische geboortedorp aan elkaar gekoppeld werden en via het Turkse Adana in het Hollandse Enschede belandden. Gaandeweg Dogans zoektocht verschijnen er steeds meer barstjes in het rooskleurige beeld dat zij van haar oom en tante had.

Scenario en regie: Gülsah Dogan; productie: Marc Thelosen; camera: Peter Brugman; geluid: Diego van Uden; geluidsnabewerking: Bart Jilesen; montage: Stefan Kamp. Dit is een productie van seriousFilm.

www.hollanddoc.nl



IKON