Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Bergeijk/Eindhoven, 08 oktober 2010

Fotografie en design in rijksmonument De Ploeg

Beleven, overnachten en dineren rondom Dutch Design Week

Fotografie en design komen samen in de unieke setting van de enige fabriek van architect Gerrit Rietveld ter wereld, rijksmonument De Ploeg. Komende vrijdag opent fototentoonstelling Vrienden van Rietveld & Ruys. Tijdens Dutch Design Week gaat aansluitend Beleverij, Slaperij, Eeterij van start. Bij deze belevingsexpositie vol design, fotografie en film kunnen bezoekers overnachten, eten en drinken midden in het wereldberoemde fabriekscomplex.

Nog niet eens zo lang geleden was Bergeijk het centrum van de wereld. Architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld bouwde er de befaamde weverij De Ploeg. Mien Ruys ontwierp het prachtige landschapspark eromheen. Het resultaat was een unieke fabriek in het groen, bekend tot ver over de landgrenzen. De stoffen die er vandaan kwamen, waren van zo'n hoge kwalitatief, daar kon niets of niemand aan tippen! Ontwerper Mart Visser gebruikte ze voor zijn meubels, maar bijvoorbeeld ook het hoofdkantoor van de VN werd aangekleed met stoffen van De Ploeg.

Stichting Rietveld & Ruys - die het complex in opdracht van eigenaar Wooninc. een voorlopige invulling geeft tot er een nieuwe bestemming is - organiseert in oktober een speciale belevingsexpositie die de hoogtijdagen van De Ploeg doet herleven!

In een fabriek met zo'n bijzondere lichtinval en ruimtelijkheid mag een fototentoonstelling natuurlijk niet ontbreken. Vijf fotografen die de fabriek of het park recentelijk in beeld brachten of als setting voor foto's gebruikten komen samen tijdens Vrienden van Rietveld & Ruys. Met Rene van der Hulst, Merel van Beukering, Hans van Asch, Norbert van Onna en Lisa Klappe worden alle grenzen van het medium fotografie verkend. De tentoonstelling opent vrijdag 15 oktober om 19.30 uur en is daarna doorlopend tot en met het einde van de maand gratis te bezoeken.

Vanaf 23 oktober gaan de fotowerken op in Beleverij, Slaperij, Eeterij. Tijdens deze belevingsexpositie staat De Ploeg volledig in het teken van design, fotografie en film, met werk van onder meer collectief La Bolleur, ontwerper Jo Meesters en bovengenoemde fotografen. Bovendien staan midden in het rijksmonument elke dag 25 bedden klaar voor de ware avonturiers. Gelegenheidsrestaurant Lief & Laaf serveert daarbij heerlijke hapjes en drankjes, voorzien van zang en dans. Verwacht geen standaard diner met overnachting, maar een unieke ervaring vol verrassingen!

Beleverij, Slaperij, Eeterij is gedurende Dutch Design Week (van 23 tot en met 31 oktober) elke dag doorlopend te bezoeken van 12.00 tot 19.00 uur. De exposities en het vervoer zijn gratis (pendeldienst tussen Bergeijk en Eindhoven, elke dag om het uur vanaf 12.00 uur vanaf De Krabbedans in Eindhoven en terug naar het Klokgebouw op Strijp S). Overnachtingen met diner (excl. drank) en ontbijt: 37,50 euro p.p. (enkel overnachting met ontbijt: 10,00 euro p.p.). Reserveer tijdig voor overnachtingen, er zijn slechts 25 bedden beschikbaar!

De Ploeg, Riethovensedijk 20, 5571 CR - Bergeijk
Kijk voor meer informatie op de website van stichting Rietveld & Ruys: www.rietveldenruys.nl

------------------------------

Noot voor de redactie,