Ingezonden persbericht




Symposium Fantastische Fotografie

Nederlands Fotomuseum

Donderdag 28 oktober 2010_15 tot 22 uur

Op donderdag 28 oktober organiseert het Nederlands Fotomuseum naar aanleiding van de manifestatie Fantastische Fotografie een speciale dag rond het thema geënsceneerde fotografie. Special guest is naast Teun Hocks en Pieter Laurens Mol, de beroemde Amerikaanse fotograaf Duane Michals, die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komt. Duane Michals (1932) is niet de enige maar misschien wel de meest aansprekende en daardoor ook invloedrijke grondlegger van de geënsceneerde fotografie. Momenteel is een solotentoonstelling in het Fotomuseum aan zijn werk gewijd.

Geënsceneerde fotografie
Stonden in de jaren '80 de enscenerende en de documentair werkende fotograaf nog lijnrecht tegenover elkaar, nu zijn de grenzen tussen de twee aan het vervagen. Niet de concreet zichtbare werkelijkheid vormt het voornaamste element van hun werk, maar de ideeën, gedachten en gevoelens daarover. Fotografen en beeldend kunstenaars die ensceneren, maken veelal beelden die zij van tevoren al in hun hoofd hebben gemaakt. Maar waar komen die beelden vandaan? Zij gaan niet de straat op om te fotograferen, maar blijven in hun studio of atelier. Wat doen zij daar? Wachten zij daar op de Goddelijke Inspiratie of wordt er gewoon hard gewerkt?

Programmaonderdelen

Inleiding door Lotte Menkman

De geënsceneerde fotografie in Nederland is nooit weggeweest maar toch kun je zeggen dat zij na de hoogtijdagen in de jaren tachtig nu weer 'helemaal terug' is. Welke parallellen vallen er te trekken en wat zijn de verschillen? Lotte Menkman is voormalig conservator Van Reekum Museum en CODA, Apeldoorn; schrijver over fotografie en tentoonstellingsmaker en co-auteur van het overzichtswerk Beyond Photography. Photography and Imagination (Voetnoot 2008).

Interview met Pieter Laurens Mol door Frits Gierstberg

Beeldend kunstenaar Pieter Laurens Mol (1946) maakt installaties waarin geënsceneerde fotografie een grote rol speelt. Zijn werk draagt sporen van de performance en conceptuele kunst van de jaren zeventig, toen hij zijn artistieke carrière begon. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste pioniers van de geënsceneerde fotografie in Nederland en was ooit de eerste Nederlandse kunstenaar met een tentoonstelling in het MoMA. Filosofische diepgang en humor zijn kenmerkend voor zijn werk, dat internationaal wordt geëxposeerd en verzameld.

Interview met Teun Hocks

Hij speelt altijd de hoofdrol in zijn eigen in scène gezette taferelen, die hij eerst zorgvuldig en op basis van talloze schetsen bouwt, timmert en schildert - en dan fotografeert. Teun Hockks (1947) verbeeldt de meest uiteenlopende maar altijd tragikomische situaties die symbool staan voor de pogingen van de mens om iets van het leven te maken. Bij tijd en wijle doet hij performances en maakt hij korte films. Zijn werk bevindt zich wereldwijd in museale en privécollecties.

Interview met Ellen Kooi

Ellen Kooi (1962) staat bekend om haar fotografische landschappen waarin enkele personen of groepen mensen als acteurs in een vertelling lijken te figureren. De scènes van Kooi kunnen heel dramatisch zijn, bijvoorbeeld waar zij figuren alleen en verlaten in het landschap plaatst - een waar de connotaties met de noordelijke Romantische traditie in de schilderkunst evident zijn. Haar beelden zijn te begrijpen als metaforen voor de relatie tussen mens en landschap, of de krachten die in de natuur spelen zien als afspiegeling van menselijke relaties, de condition humaine of ons eigen gemoed. Binnenkort verschijnt haar nieuwe boek bij een tentoonstelling in het Institut Néerlandais in Parijs.

Interview met Jaap Scheeren

Jaap Scheeren (1979) speelt een vrolijk spel met het fotografische beeld. Een foto kan bij hem een heel letterlijke weergave van iets zijn, maar ook een fantasiewereld verbeelden. Waar hij dat wil, zet hij de afgebeelde realiteit naar zijn hand. Hij hanteert het medium met grote vrijheid en een subtiel gevoel voor humor en absurdisme. Scheeren maakte eerder projecten samen met Anouk Kruithof en Hans Gremmen. Vorig jaar publiceerde hij een fotoreeks gebaseerd op Slowaakse sprookjes. Scheeren nam begin dit jaar deel aan de tentoonstelling QUICKSCAN Fotografie Nu in het Nederlands Fotomuseum.

Lezing Duane Michals

De Amerikaanse fotograaf Duane Michals (1932) is niet de enige maar misschien wel de meest aansprekende en daardoor ook invloedrijke grondlegger van de geënsceneerde fotografie. Michals pionierde na een korte periode als freelance portretfotograaf te hebben gewerkt in 1966 met fotoreeksen waarin hij korte, fictieve verhalen vertelde. In 1974 begon Michals bij zijn fotoreeksen korte, handgeschreven teksten te plaatsen, waardoor tekst een integraal onderdeel van zijn werk werd. Hij verzette zich met zijn onderwerpkeuze, werkwijze en presentatievorm tegen de toen dominante fotografie van het 'beslissende moment'. Ook speelde hij een spel met het realisme van het medium. Michals liet zien dat fotografie, behalve een uniek moment in de werkelijkheid vastleggen, nog veel meer kan, zoals verhalen vertellen en de innerlijke kanten van het menselijke bestaan verbeelden: liefde en dromen maar ook angsten en teleurstelling. 'Als je naar mijn foto's kijkt, kijk je naar mijn gedachte n', is een treffende uitspraak van hem die hij in zijn werk altijd trouw is gebleven. Typerend voor hem is ook dat hij in zijn werk steeds een groot gevoel voor humor aan de dag legt. Het Nederlands Fotomuseum nodigde Michals uit om speciaal ter gelegenheid van zijn tentoonstelling naar Nederland te komen.

Middagprogramma

15.00 Welkom door Ruud Visschedijk, directeur Nederlands Fotomuseum

15:00 - 15:15 Inleiding door Lotte Menkman

15:15 - 15.45 Interview met Pieter Laurens Mol door Frits Gierstberg

15.45 -- 16:15 Interview met Teun Hocks

16:15 - 16.30 Pauze

16.35 - 16.45 De stelling van Rommert Boonstra

17.45 - 17: 15 Interview met Ellen Kooi

17.15- 17.45 Interview met Jaap Scheeren

17.45 - 18.00 Afsluiting

Avondprogramma

20:00 - 22:00 Lezing Duane Michals

Het Nederlands Fotomuseum is deze avond tot 20 uur geopend.

Locatie
Het symposium vindt plaats in (het nieuwe) LantarenVenster, Wilhelminapier (naast het Nederlands Fotomuseum)

Tijden
Middagprogramma: 15 - 18 uur
Avond programma: 20 - 22 uur

Kaarten en reserveren
Kaarten zijn inclusief museumentree en worden verkocht via de online shop van het Nederlands Fotomuseum.

Kaarten middagprogramma: ¤ 10 / ¤ 7,50 (jaarkaarthouders en studenten) Kaarten avondprogramma: ¤ 10 / ¤ 7,50 (jaarkaarthoudouders en studenten) Combikaart middag- en avondprogramma ¤ 15 / ¤ 12,50 (jaarkaarthouders en studenten) Nog meer Duane Michals in het Fotomuseum
Nog tot en met 2 januari 2011 is de tentoonstelling Dr. Duanus van Duane Michals te zien in het Fotomuseum.

Manifestatie Fantastische Fotografie
Het symposium en de tentoonstelling Dr. Duanus maken onderdeel uit van de manifestatie Fantastische fotografie met onder andere presentaties in Rotterdam in het Historisch Museum Rotterdam, CBK Rotterdam, MK Galerie, Galerie Phoebus, Fotoacademie Rotterdam, Willem de Kooning Academie en Rotterdam ACF en verder in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Galerie LUMC in Leiden, Galerie Baudelaire in Antwerpen, Ververs Gallery in Amsterdam, Noorderlicht in Groningen en Seelevel Photo Galleryin Amsterdam.