FNV

FNV met Wajongers tegen minister: 'Eet smakelijk, Henk'

'Eet smakelijk, Henk. En dat het je moge bekomen.' Met die woorden overhandigde Agnes Jongerius de nieuwe minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, een diner-cheque van Resto Van Harte. De FNV-voorzitter deed dat samen met medewerkers van het Van Harterestaurant in Amsterdam. Tijdens het kennismakingsgesprek met de bewindsman wilde Jongerius hem ervan doordringen dat de in haar ogen 'geniepige bezuinigingen' op de uitkeringen van jonge gehandicapte werknemers (Wajongers) beter achterwege kunnen blijven.

Ook Kamp's collega's in het kabinet Rutte krijgen van de FNV een diner-cheque van Resto van Harte. Er zijn 21 van deze eetgelegenheden, waarvan het doel is het doorbreken van het sociaal isolement en het vergroten van leefbaarheid in wijken en steden. De organisatie draait op vrijwilligers, waar onder veel Wajongers.

Het kabinet wil toe naar één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt, die de Wajong, de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Werk en Bijstand hervormt. FNV-voorzitter Jongerius: 'Deze hervorming is in feite een besparing over de rug van de mensen die weerloos zijn en meestal overal naast staan. Vergelijk ze maar met die kinderen op het schoolplein die altijd als laatste gekozen worden bij spelletjes. Zij worden getroffen door de Kamp-maatregelen en daarvan wil ik hem doordringen.'

Wanneer Kamp zijn cheque gaat verzilveren is niet duidelijk. Maar leden van het Koninklijk Huis gingen hem voor. Zo opende prinses Maxima het eerste Resto van Harte in 2005 in het Haagse Laakkwartier.