Ingezonden persbericht


++PERSBERICHT++

Gouda/Valkenburg, 28 oktober 2010

Verkiezing Groene Hart Streekproduct 2010
Finalisten bekend tijdens spannende voorrondes

Deze week streden 22 producenten met 34 producten om een felbegeerde plek in de finale op 1 november aanstaande van de Verkiezing Groene Hart Streekproduct 2010.

De voorronden van de verkiezing waren verdeeld over vijf categorieën. Tijdens de voorronde in Ottoland ging het om de productgroepen 'Kaas' en 'Overig Zuivel'. In Weesp was het de beurt aan de productgroepen 'Alcoholische drank', 'Niet-alcoholische Drank' en 'Overige Producten'.

Voor de productgroep 'Kaas' won Marije van der Poel uit Rijpwetering met het product Boerengoudse oplegkaas. In de categorie 'Overig Zuivel' was Jeroen Hakker van restaurant Heinde en Ver uit Gouda de winnaar met een Goudse stroopwafelbavarois. Robert Berger, eveneens uit Gouda met zijn aardbeienwijn mag zich het komende jaar de winnaar noemen in de productgroep 'Alcoholische drank', terwijl Albert Schulp uit Breukelen met biologisch appelsap in de categorie 'Niet-alcoholisch Drank' in de finale meedingt naar de titel. Als laatste finalist werd patissier Sander Pont uit Reeuwijk hieraan toegevoegd met zijn Groene Hart bruidstaart in de productgroep 'Overige Producten'.

De winnaar uit elk van de productcategorieën dingt op 1 november aanstaande om 20.00 uur in restaurant Marnemoende, Noord Ijsseldijk 107D, in IJsselstein mee naar de titel. Op 1 november is ook de verkiezing van "'t Groentje 2010"; het beste nieuw op de markt gebrachte streekproduct. Voor 't Groentje worden geen voorronden gehouden. De acht ingeschreven, nieuwe producten dingen direct mee naar de titel.

De inschrijvingen toonden aan dat er, naast het bekende product Boerenkaas, in het Groene Hart een grote variatie aan mooie streekproducten te proeven valt. Onder de deelnemers bevonden zich ook de winnaars van vorig jaar, Leon en Annie van der Arend uit Vinkeveen en Sander en Femke Pont uit Reeuwijk.

De deelname van een aantal koks was nieuw dit jaar. Op basis van streekingrediënten weten zij op een creatieve manier nieuwe en smakelijke producten te bedenken, zoals de bavaroistaart van restaurant Heinde en Ver uit Gouda en het karnemelktaartje van Onder de Linden in Hoornaar.

De jury bestaande onder andere uit 'kaaskoningin' Betty Koster van l'Amuse uit Santpoort, André Hemerik, eigenaar van restaurant Buiten Eten & Drinken in Gouda en Gerrit van de Berg, souschef van restaurant Solo in Gorinchem beoordeelde de producten. Zij proefden de producten en beoordeelden ze op presentatie, ambachtelijkheid en de mate van streekeigenheid.

De titels beste 'Groene Hart Streekproduct 2010' en "'t Groentje" mogen door de winnende producenten een jaar lang worden gebruikt op hun product en in hun publicaties. De verkiezing is een initiatief van de Stichting Groene Hart, kloppend hart.



Ingezonden persbericht