Gemeente Achtkarspelen


22 oktober 2010

Betreft: Vraag voor het vragenhalfuurtje voorafgaande aan de Raadsvergadering 28 oktober 2010. Mondelinge vragen van GemeenteBelangen Achtkarspelen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Onderwerp: Afsluiting toegangsweg Industrieterrein Quackenburg te Harkema.

Geacht College,

Vorige week werd de fractie van Gemeentebelangen geconfronteerd met een afsluiting van de toegangsweg naar het industrieterrein Quackenburg in Harkema. Wat met name Gemeentebelangen verontruste was het feit, dat bij een eventuele calamiteit van welke omvang dan ook geen goede en duidelijk aangegeven ontsluiting van het industrieterrein was aangegeven. Nog de brandweer, en/of andere hulpverleningsdiensten konden op een adequate wijze het industrieterrein betreden. Er was een tijdelijke ontsluiting aangelegd over een verderop gelegen zandweg (reed), die met dergelijke (weers)omstandigheden niet of nauwelijks te berijden was. Het is volgens GemeenteBelangen onbegrijpelijk dat dergelijke wegwerkzaamheden worden uitgevoerd en er niet word gezorgd voor een goede ontsluiting. Kortom, een niet wenselijke situatie.
Vandaar de volgende vragen:


1. Was het College op de hoogte van de afsluiting van het industrieterrein Quackenburg in Harkema
2. Is het College op de hoogte van het feit , dat er geen goede 2e toegangsweg(ontsluitingsweg) ligt op het industrieterrein?
3. Zo ja, is het College met GBA van mening dat deze situatie ongewenst is?
4. Zijn of worden er nu of in de nabije toekomst initiatieven ondernomen om te voorkomen dat er een totale afsluiting van een industrieterrein plaats vind?

GemeenteBelangen Achtkarspelen.
Frans Hoekstra
(m) f.d.hoekstra@chello.nl
(t) 0512-361390
(m) 0636133982

---- --
Vraag voor het vragenhalfuur

Onderwerp: Openingstijden milieustraat Lutkepost.

Op zaterdagen is onze milieustraat te Lutjepost open vanaf 9.00 uur tot 11.30 uur.

Rond dat begintijdstip rijd ik naar Buitenpost.
Omdat de auto's voor het gesloten hek staan ontstaat er soms een opstopping op de N358 Regelmatig ontstaan er daar gevaarlijke situaties. Burgers lossen dat op een aantal manieren zelf op:
1. Auto's gaan in een rij stil op het fietspad staan vanuit de richting Buitenpost, welke dan dus versperd is voor langzaam verkeer; of

2. Auto's staan vanaf Buitenpost en/of vanaf Augustinusga stil op de N358. Doorgaand verkeer moet dan slalommen om hun weg te kunnen vervolgen.

Daarom hebben wij de volgende vragen:


1. Is het college bekend met de problemen die hier geschetst worden?
2. Is het college met ons van mening dat dit een ongewenste situatie is?

Indien vraag 2 positief wordt beantwoord:

3. Zou het college willen onderzoeken of het hekwerk bij Lutkepost eerder open kan, indien de opstopping wordt geconstateerd, zodat de ruimte tot aan de slagboom kan worden benut als "buffer/parkeerruimte" in plaats van de N358 of het fietspad?
4. Indien vraag 3 negatief beantwoord wordt, heeft u dan een andere oplossing?

Dirk Pool, namens de fractie van de VVD Achtkarspelen


-----------------------

---- --
CDA-Achtkarspelen

Geacht college,

Meer en meer wordt duidelijk dat er op vele terreinen de komende tijd forse bezuinigingen zullen worden doorgevoerd. Een landelijke inkrimping van het cultuurbudget heeft effect op de provinciale begroting en woordvoerders van de provincie Fryslân lieten onlangs weten fors te gaan bezuinigen op cultuur in 2011. Er wordt gesproken over 10% of mogelijk méér. 20 november is als een landelijke actiedag aangekondigd , en verschillende culterele instellingen in onze provincie hebben ook aangegeven hier ook aan deel te nemen. Al met al ontstaat er een grote ongerustheid bij vele culterele instellingen. (musea , muziekscholen, toneel verenigingen, open lucht spelen, muziek- en zang-verenigingen.) Men vreest verdubbeling, of zelfs verdriedubbeling van de kosten van muzieklessen bijv. Terugloop van bezoekers door verdubbeling van entreeprijzen enz enz. Men verwacht dat een opeenstapeling van bezuinigen een zodanige zware wissel zal leggen op hun begrotingen dat zelfs het voortbestaan wordt bedreigd.

Ook in onze gemeente moeten keuze's worden gemaakt, en willen we een zorgvuldige afweging kunnen maken.

Het heeft geleid tot de volgende vragen:


1- Is bekend welke verenigingen en instellingen in ónze gemeente door provinciale bezuinigingen worden (dan wel kúnnen worden) getroffen ?
2- En is bekend wat de effecten zullen zijn

3- Zo ja, is hierover ook met bestuurders ervan kontakt over geweest , dan wel is het college van plan dit met de betrokkenen te bespreken ?
4- Ziet het college ook mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de budgetteringsvoorstellen van de provincie, ten einde de lokale probelemen te voorkomen ?

Namens de CDA fractie - Marten Claus.

---- --
Vraag PvdA voor het 'vragenhalfuurtje' van 28-10-2010

Geacht college,

Op het moment van schrijven (woensdag 27 oktober tien voor één 's middags) is het zegge twee minuten geleden dat de PvdA fractie benaderd werd vanuit de middenstand te Kootstertille met de mededeling dat er in het betreffende dorp al ruim een uur lang sprake was van een stroomstoring. Naast het algemene ongemak dat dit oplevert toonde men zich verwonderd over het feit dat er op geen enkele wijze sprake was van enige informatievoorziening in de richting van de 'getroffenen'.

Onze vragen zijn:

. Hoe wordt deze informatievoorziening geacht plaats te vinden

. Waarom heeft deze niet plaatsgevonden en heeft het college daar enige invloed op

. Zo ja, hoe zal het college deze invloed aanwenden.

Voor de goede orde, mocht er sprake zijn van een grotere calamiteit dan uitsluitend een stroomstoring, dan kunnen vragen en/of antwoorden in de ogen van de portefeuillehouder ongepast zijn. In dat geval zal de PvdA de vragen uiteraard niet stellen.

Sjon Stellinga (PvdA)

---- --