Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad 17 van 30 oktober

Utrecht, 28 oktober 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, nummer 17 van 30 oktober, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Herfstkind heeft een voorsprong Kinderen die in de maanden oktober tot december worden geboren, zijn op de basisschool doorgaans de oudsten van hun klas. Dat geeft ze bij het leren een voorsprong. Maar blijft dat zo nu de scholen hun doorstroombeleid aanpassen?

Een 'vaste bonus' van dik 30 mille Bestuurders in het onderwijs die een flinke salarissprong maakten, al dan niet eenmalig. Zestig van hen komen boven de publicatienorm voor topinkomens uit. Een kleine bloemlezing van opvallende zaken uit bijna tweehonderd beloningen in 2009. Lees hier meer

Gefriemel in de poppenhoek Tekeningen van piemels. Een grote interesse voor de borsten van de juf. Het willen betasten van de geslachtsorganen van klasgenootjes. Doodnormaal kindergedrag, waar ouders en leerkrachten behoorlijk mee worstelen.

Ontvolking vraagt om creatieve oplossingen Veel kleine dorpsscholen worden met sluiting bedreigd. De opstapschool kan een oplossing zijn. Het is een idee van een denktank die zich in Groningen over het probleem van de kleine school buigt.

Inspectietoezicht Verscherpt toezicht, een handhavende rol. De inspectie kan tegenwoordig fikse sancties opleggen als de wet niet wordt uitgevoerd. Hoofdinspecteur Rick Steur vindt het een verrijking van het toezicht.

Nieuws: De dertigplus maatregel Als mensen boven de dertig hun eigen opleiding moeten betalen, verdwijnt het volwassenenonderwijs en dreigt er een groot tekort aan personeel in de zorg.

Nieuws: Havo belemmert de doorstroom uit vmbo Een vmbo-diploma van de theoretische leerweg zou toegang moeten geven tot de havo. Niets is minder waar. Maar liefst 94 procent van de havo's blijkt aanvullende eisen te stellen. Scholierencomité Laks opent een klachtenmeldpunt. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt krijgt Kamervragen.

Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht