Ingezonden persbericht


Monopoly

75 jaar onverslagen!

In 2010 is het bekendste bordspel ter wereld 75 jaar jong. Monopoly weet generatie op generatie te blijven boeien. Sinds 1935 hebben naar schatting meer dan 1 miljard mensen over de hele wereld Monopoly gespeeld. Of ze dat nu op een traditioneel spelbord, online of op mobiele apparatuur doen, de mogelijkheid om "alles te bezitten" blijft spelers altijd en overal verleiden om 's werelds populairste bordspel te spelen.

Hoe kan het dat een spel dat 75 jaar geleden werd ontworpen nog altijd zó populair is? Volgens sommigen blijft het zo spannend door het competitie-element, het gevoel van macht dat het geeft om straten, huizen en hotels te bezitten en het risico dat iedere worp van de stenen weer oplevert. Er is geen verschil tussen de spanning die de kinderen van nu voelen en die van hun ouders toen ze nog jong waren als ze 'Ga naar de Gevangenis' heelhuids passeren of een straat opkopen op jacht naar een volledig monopolie.

Het ontstaan van Monopoly
Charles Darrow bedacht in 1933 het spel dat wij kennen als Monopoly. Hij maakte van eigen materialen een prototype. Zo gebruikte hij een stuk zeildoek voor het bord, maakte huizen en hotels van stukjes hout en schreef de kaarten met de hand. Hij probeerde het spel aan MB en Parker Brothers te verkopen, maar werd afgewezen. Darrow liet zich echter niet uit het veld slaan. Hij deponeerde de auteursrechten, produceerde het spel zelf en verkocht het in warenhuizen in Philadelphia. Dankzij het succes van het spel kwam Parker Brothers terug op de oorspronkelijke afwijzing en kocht de rechten om het spel te produceren. Binnen een jaar werden er per week 20.000 exemplaren van het spel geproduceerd.

Who's the best?
Naast grappige, en soms krankzinnige records, zijn er sinds 1972 ook officiële kampioenschappen. Het eerste Europese Kampioenschap Monopoly wordt gehouden in Reykjavik, IJsland. Het eerste officiële Monopoly WK volgde snel, in 1973 in New York. Sindsdien zijn er 13 Wereldkampioenschappen geweest - het mmeest recente vond plaats in Las Vegas in 2009, waar de Nederlandse Tim Wentel ons land verdedigde, maar helaas niet met de eer ging strijken.

Monopoly vandaag de dag
Met het vieren van z'n 75e verjaardag , kan Monopoly met recht 's werelds favoriete familiespel genoemd worden. De nieuwste variant die naast het originele Monopoly zal bestaan, is Monopoly Revolution. Dit spel is nu verschenen en biedt onder andere een modern, rond spelbord en een elektronische unit die geluiden en muziekhits afspeelt. En betalen doe je natuurlijk met je bankpas, de spelautomaat houdt alle transacties en je saldo bij! Maar voor wie altijd graag 'de bank' was blijven de versies met papiergeld gelukkig ook in de handel!