Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 28 oktober 2010
Rode Kruis opent rekening 6868 voor slachtoffers dubbele ramp Indonesië

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekeningnummer 6868 voor de slachtoffers van de Tsunami en de uitbarsting van de vulkaan Merapi. Het Rode Kruis biedt hulp bij de twee grote rampen die de afgelopen dagen Indonesië hebben getroffen. Maandag sloeg een tsunami, veroorzaakt door een aardbeving, in op de Mentawai Eilanden bij West-Sumatra. Op hetzelfde moment barstte vulkaan Merapi uit in Centraal Java.

Merapi
Op dit moment spuwt de vulkaan Merapi opnieuw gloeiende aswolken uit. Ondanks waarschuwingen verlieten mensen vandaag de Rode Kruis tentenkampen om opnieuw huiswaarts te keren. Zij werden geconfronteerd met een nieuwe uitbarsting van de Merapi. De vulkanische activiteit neemt toe, waardoor de situatie verslechtert. De vluchtelingenkampen raken overvol. Het Rode Kruis heeft inmiddels 42.334 vluchtelingen geteld in 57 kampen. Een van de vluchtelingenkampen nabij Yogyakarta kan 12.000 vluchtelingen herbergen. Inmiddels huisvest deze ruim 19.000 vluchtelingen. Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis ter plaatse: 'De vluchtelingenkampen raken overvol. Dat betekent dat er snel meer hulp nodig is om iedereen te kunnen helpen.'

Op dit moment zijn er 30 dodelijke slachtoffers gevallen door de brandende as die de vulkaan uitspuwt. Er zijn 91 gewonden en 20 mensen worden vermist. Meer dan 8000 mensen zijn hun huizen reeds kwijtgeraakt. Doordat de vulkaan momenteel actief is kan dit cijfer nog oplopen. Het Rode Kruis zorgt voor noodhulp. Er worden tenten gedistribueerd, tentzeilen, matjes, voedsel, water, hygiënekits, beschermende maskers en schoon drinkwater. 330 Rode Kruis vrijwilligers zijn op dit moment actief. Daarnaast zijn er diverse Rode Kruis teams aanwezig voor coördinatie van de hulp en het opzetten van water- en sanitatiepunten in de tentenkampen. De bewoners in een radius van 10 kilometer in de buurt van Mount Merapi zijn geëvacueerd.

Een van de dodelijke slachtoffers in Java was Tutur Rajitno, een vrijwilliger van het Indonesische Rode Kruis. Tijdens het evacueren van mensen uit het dorp Kinahrejo, was hij niet in staat om aan een regen van brandende as te ontsnappen.

Tsunami op Mentawai Eilanden
Op Sumatra zijn de reddingsteams van het Rode Kruis bezig met het verstrekken van hulp. Op dit moment zijn er 311 dodelijke slachtoffers geteld en 77 gewonden. 411 mensen worden nog vermist. 25.000 huizen zijn getroffen. Het Rode Kruis heeft 1000 familietenten gedistribueerd en ondersteunt de lokale bevolking in hun eerste nood. De getroffen bevolking op de eilanden heeft urgent drinkwater, voedsel, dekens en brandstof nodig.

Noot voor de redactie,