Geluidsschermen geplaatst op E313/E34 in Deurne (Antwerpen) 1 maand ernstige verkeershinder achter de rug

28/10/2010 17:02

Vlaamse Overheid

Wie er onlangs nog passeerde heeft het ongetwijfeld opgemerkt: er staan geluidsschermen naast de E313/E34 richting Hasselt ter hoogte van de Vaartweg in Deurne (Antwerpen).

Wie er onlangs nog passeerde heeft het ongetwijfeld opgemerkt: er staan geluidsschermen naast de E313/E34 richting Hasselt ter hoogte van de Vaartweg in Deurne (Antwerpen). Op 17 september startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de plaatsing van de 6 meter hoge schermen, in verschillende tinten groen. Om geen onnodige geluidshinder te veroorzaken werden de werken overdag uitgevoerd. Het verkeer richting Kempen moest er tijdens de werken over versmalde rijstroken en er gold een snelheidsbeperking van 70 km/uur. De werken veroorzaakten ernstige hinder op de Antwerpse Ring en op de E313/E34 richting Kempen. Aan die hinder komt nu een einde: vanaf zaterdagmorgen worden zowel de snelweg als de oprit ter hoogte van de Turnhoutsepoort (N12) in Borgerhout weer vrijgegeven voor verkeer.

Groene geluidsschermen Omdat bij geluidsmetingen de grenswaarde van 80 dBa bereikt werd, werden zowel het ontwerp als de plaatsing van de geluidsschermen volledig door het Agentschap Wegen en Verkeer gefinancierd.

De schermen, in verschillende tinten groen, zijn 6 meter hoog en zullen een totale lengte hebben van 1 kilometer. Momenteel werden er twee afzonderlijke schermen geplaatst. In een later stadium, nadat ter hoogte van de onderbruggen de bouw van bijzondere constructies werd voltooid, wordt dit uitgebreid en aangevuld tot 1 geheel.

Enkele illustraties van de plaatsing van de geluidsschermen werden toegevoegd in bijlage.

De plaatsing van een geluidsscherm heeft tot doel een geluidsreductie te realiseren van ongeveer 10 dB(A). Dit is fysisch 10 x minder geluid maar wordt door de mens als een halvering ervaren. Een geluidsscherm is het meest effectief als het dicht bij de bron van het lawaai wordt geplaatst én dicht bij diegene die hinder van het geluid ondervindt. Aan beide voorwaarden werd in dit geval voldaan.

Meer info over de werking van een geluidsscherm vindt u in bijlage.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel