Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderwerp: EGO-project wint Robuust Jubileum Award 2005-2010 Datum: 27 oktober 2010

Tijdens de Zuidelijke Eerstelijnsdag, de Zuid-Nederlandse vakbeurs voor de eerstelijnsprofessionals, is op 27 oktober 2010 in Beursgebouw Eindhoven door Robuust de Jubileum Award 2005-2010 uitgereikt aan het beste project voor en door eerstelijnsprofessionals van de afgelopen vijf jaar. Paul Gielen, directeur-bestuurder van Robuust, reikte de Robuust Award uit aan het project Extramuraal Gestructureerde Ouderenzorg (EGO-project) van het Samenwerkingsverband Ouderenzorg Nederweert EGO-Project. Thieu Heijltjes nam als projectleider van dit project deze Award in ontvangst.

In het juryrapport, opgesteld door de Programmacommissie van Robuust waaronder de projecten vallen, is het volgende opgenomen: "De Programmacommissie is van oordeel dat het in vergelijking met alle andere in de periode 2006-2010 toegekende projecten, het EGO project het beste voldoet aan de vooraf aan de goedkeuring gestelde criteria: vernieuwend, versterkend, draagt bij tot continuïteit van de zorg, draagt bij tot multidisciplinaire samenwerking, draagt bij tot inhoudelijke kwaliteit van de zorg, draagt bij tot doelmatigheid van de zorg, samenwerking tussen partners heeft een goede kwaliteit, levert value for money, is goed overdraagbaar en er wordt gebruik gemaakt van bestaande kennis en ervaringen."

Tevens wordt het welbevinden van de patiënt en de kwaliteit van leven door deze wijze van organiseren van de zorg rondom de oudere, in belangrijke mate behouden, aldus Paul Gielen tijdens de uitreiking van de Award.

EGO-project

Thieu Heijltjes heeft in 2007 de voorgenomen sloop van een verzorgingshuis in zijn gemeente zien aankomen en heeft het idee voor een virtueel verzorgingshuis opgezet. In het virtueel verzorgingshuis wordt met inzet van vooral eerstelijnszorgverleners een verzorgingssituatie aan huis gerealiseerd, die een fysiek gebouw overbodig maakt. In de periode 2008 tot heden is het project uitgevoerd onder medefinanciering van Robuust en de zorgverzekeraars CZ en Uvit . Het project heeft belangrijke resultaten opgeleverd, zoals beschreven door de projectleiding:


1. Er is zicht gekomen op een risicogroep van ouderen, die nog niet voor het project in aanmerking komen: de zogenaamde aspirant-bewoners.


2. De ouderen kiezen massaal voor het virtuele verzorgingshuis.


3. De website levert een 'koffiekamer' op waarin de zorgverleners elkaar treffen.


4. De rol van de huisarts kan ontlast worden door in specifieke gevallen een POH-S of een POH-GGZ in samenspraak met de huisarts in te zetten.


5. Toegenomen bereidheid van de betrokken hulpverleners om ook op andere terreinen met elkaar samen te werken.


6. De zelfredzaamheid van het sociale systeem rond ouderen in een kwetsbare positie wordt niet afgebroken, maar eerder opgepept en dat lijkt te leiden tot minder zorgafhankelijkheid. De zorgvraag lijkt in twee jaar niet toe te nemen.


7. De inzet van de specialist ouderengeneeskunde voorkomt verwijzingen naar de tweede lijn en maakt daarmee opnames in ziekenhuizen minder noodzakelijk.


8. Bewoners worden vooral inactief ten gevolge van overlijden en uitstroom naar het kleinschalig wonen voor dementen. Er is een enkele opname in het verpleeghuis.


9. Er is een duidelijk toegenomen werkplezier van de hulpverleners, die zelf de kwaliteit van de zorg sinds het EGO-project hoger inschatten dan die voorheen was.

Robuust projectcall en Programmacommissie
Vanaf de start van Robuust is in haar activiteiten een belangrijke plaats en een belangrijk deel van het budget gereserveerd voor een innovatief projectenprogramma in de regio Zuid-Nederland: de Robuust projectcall. Het programma is gericht op versterking en vernieuwing van de eerstelijnszorg met, door en voor de eerstelijnszorgverleners zelf. Dit unieke programma heeft ervoor gezorgd dat maar liefst 100 projecten in de afgelopen vijf jaar zijn uitgevoerd of nog worden uitgevoerd met, door en voor de zorgverleners. Praktijkhouders krijgen hierdoor de kans om ideeën in de eigen situatie, veelal in samenwerking met andere disciplines, praktisch vorm te geven.

De regie over dit innovatieve programma ligt binnen de Programmacommissie, waarbij Robuust als uitvoerende organisatie optreedt.

Robuust

Robuust is sinds 2005, in opdracht van de zorgverzekeraars, verantwoordelijk voor de ondersteuning van de professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg in Zuid-Nederland. Robuust is de koepelorganisatie van de vier regionale ondersteuningsstructuren (ROS'en): Zee-bra (gevestigd in Etten-Leur), Rose-Phoenix (gevestigd in 's-Hertogenbosch), Fast (gevestigd in Eindhoven) en Beyaert (gevestigd in Maastricht). Zij hebben als doel, het bevorderen van een geïntegreerde eerstelijnszorg. Daarbij gaat het vooral om de ondersteuning bij het zorgen voor continuïteit, kwaliteit en samenwerking in de eerste lijn en tussen de eerstelijnszorg en anderen in de zorg.

//////////////////////////////EINDE PERSBERICHT/////////////////////////////////////