Politie Limburg-Noord

Snelheidscontroles in Roermond en Maria-Hoop


Datum: 28-10-2010
Tijd bericht: 18:44
Plaats: Tegelen

Het Verkeershandhavingsteam heeft afgelopen donderdag 28 oktober op verschillende plaatsen in Roermond en in Maria-Hoop snelheidscontroles uitgevoerd met radarwagens. Er werden in Roermond in totaal 8.044 passanten op de drie verschillende locaties gecontroleerd. Hiervan bleken er 706 te hard te rijden. In Maria-Hoop werden 761 passerende voertuigen gecontroleerd, waarvan 122 bestuurders het gaspedaal te diep intrapten. Al deze bestuurders zullen binnen enkele weken een acceptgiro van het CJIB op de deurmat krijgen.

De controles werden op drie locaties in Roermond uitgevoerd: De Keulsebaan, waar 50 km/u de limiet is en de hoogst gemeten snelheid 91 km/u was en 231 voertuigen te hard reden; De Maastrichterweg, waar de limiet ook 50 km/u is en de snelste rijder 86 km/u reed. Hier reden 330 bestuurders te hard. Op het Broekhin Noord is de limiet ook 50 km/u en de hoogst gemeten snelheid was 87 km/u. Hier werden 145 bestuurders geflitst.

In Maria-Hoop werd een controle uitgevoerd op de Echterboschbaan, waar de limiet 80 km/u is. Er passeerden 761 voertuigen de radarwagen, waarvan er 122 te hard reden, met als hoogst gemeten snelheid 124 km/u.

Het Verkeershandhavingsteam controleert dagelijks op de Limburgse wegen de snelheid van het verkeer zowel met radarauto's als met de videosurveillanceauto. Ook houdt het team op verschillende plaatsen controles met staande houding, terwijl motoragenten surveilleren met lasergun.

Snelheid kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Voor automobilisten is de kans op overlijden bij een aanrijding met een snelheid van 80 km/uur bijvoorbeeld al twintig keer groter dan bij een snelheid van 30 km/u. Nog treuriger zijn de cijfers over fietsers en voetgangers. Bij aanrijdingen met een snelheid van slechts 35 km/u komt 5% van de fietsers of voetgangers om het leven. Bij 48 km/u is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km/u overleeft nog maar 15% de klap.