Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Herziene internationale editie van rapport ontwikkelingssamenwerking

Eerder dit jaar bracht de WRR Minder pretentie, meer ambitie, een rapport over ontwikkelingssamenwerking ten tijde van globalisering uit. Op basis van bijna vijfhonderd gesprekken in het veld en een uitgebreide bestudering van de literatuur formuleerde de WRR aanbevelingen voor forse wijzigingen in de organisatie van ontwikkelinghulp. Op basis van dit rapport, aangevuld met nieuwe inzichten uit reacties van deskundigen o.a. in het online debat van The Broker , verschijnt Less pretension, more ambition. Development Policy in the age of globalization

Waarom geven we eigenlijk ontwikkelingshulp, en helpt die hulp? Wat weten we over ontwikkelingstrajecten van landen en over de mogelijkheid daar van buiten aan bij te dragen? Hoe relevant is hulp nog voor ontwikkelingslanden nu andere financiële stromen zoals remittances en buitenlandse investeringen (FDI) door globalisering zijn toegenomen? En heeft beleid gericht op thema's als klimaat, migratie, financiële stabiliteit, kennis, handel, en veiligheid niet meer invloed op de ontwikkelingskansen van arme landen?

Door de auteurs, WRR-lid Peter van Lieshout en stafleden Robert Went (link naar Robert) en Monique Kremer (link naar Monique) wordt in Less pretension, more ambition uitgebreider ingegaan op de thematiek in een internationale context.

Meer informatie

Less pretension, more ambition, vertaling van WRR-Rapport nr. 84 over ontwikkelingssamenwerking (link zelfde als boven)

WRR-Rapport nr. 84 Minder pretentie, meer ambitie. Ontwikkelingshulp die verschil maakt (link naar NL rapport)

Online debat Towards a global development strategy (link zelfde als boven van The Broker)