GGD Zuid-Holland Zuid


GGD presenteert Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning

Hoe gezond zijn de inwoners van Zuid-Holland Zuid? Dat staat in de eerste regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV), genaamd Gezondheid InZicht', die de GGD Zuid-Holland Zuid donderdag 28 oktober jl. heeft gepresenteerd. De eerste exemplaren van de rVTV zijn in het stadion van FC Dordrecht overhandigd aan vertegenwoordigers van gemeenten en
zorgverzekeraars.

Het is voor het eerst dat de GGD ZHZ op brede schaal de volksgezondheidgegevens per regio- en gemeenten heeft gerangschikt. Tijdens de goed bezochte presentatie zijn de belangrijkste resultaten uit de rVTV gepresenteerd.

Gelukkig gaat het goed met de volksgezondheid in Zuid-Holland Zuid. Uit het rapport komt naar voren dat inwoners langer (in goede gezondheid) blijken te leven. De beschikbaarheid van zorgvoorzieningen is goed. Ook is een betere samenhang en afstemming binnen preventieve gezondheidszorg bewerkstelligd. Maar, het moet nog beter. De gezondheidsverschillen in Zuid-Holland Zuid zijn namelijk groot en hardnekkig. Mensen met een laag opleidingsniveau hebben een ruim zes jaar kortere levensverwachting dan hoogopgeleiden en leven circa twintig jaar korter in goed ervaren gezondheid. Roken en (ernstig) overgewicht zorgen voor het grootste verlies aan (gezonde) levensjaren.

Het rapport gaat verder in op de levensverwachting en leefstijl van de regionale bevolking, maar ook op factoren die de gezondheid beïnvloeden, zoals de sociale en fysieke omgeving. Daarnaast beschrijft de rVTV de stand van zaken in preventie en zorg en de rol die gemeenten daarin spelen in de regio Zuid-Holland Zuid.

Lokale rapportages
Voor alle negentien gemeenten in het werkgebied van de GGD zijn rapporten opgesteld. Elk rapport bevat kernboodschappen over de aanpak van de volksgezondheid. Deze boodschappen zijn gebaseerd op de onderzoeksresultaten in de betreffende gemeente. Op basis van deze informatie op maat komt er meer inzicht in de huidige situatie van de gezondheid van de inwoners. Het rapport ondersteunt bestuurders en beleidsmakers bij het opstellen van lokaal gezondheidsbeleid in Zuid-Holland Zuid voor de periode 2011- 2014.

Regionale VTV
De rVTV beschrijft de volksgezondheid van de gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid. In de rVTV worden lokale, regionale en landelijke gegevens over volksgezondheid en zorg verzameld, geanalyseerd en geïntegreerd op nationaal vergelijkbare wijze. Het doel van de rVTV is richting geven aan lokaal en regionaal gezondheidsbeleid op basis van onderzoeksresultaten. Dit, met als belangrijkste doelstelling een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van de inwoners van Zuid-Holland Zuid.

De rVTV Zuid-Holland Zuid is een eerste proeve. De rVTV is dan ook geen eindpunt, maar de start van een continue cyclus van gegevensverzameling, waarbij aanscherping en verdieping plaatsvindt in overleg met gemeenten en op basis van voortschrijdend inzicht.

Landelijke VTV
De rVTV is de regionale variant van de landelijke VTV, die elke vier jaar door het RIVM wordt opgesteld. Deze VTV is de basis voor het landelijk gezondheidsbeleid. De regionale VTV is in nauwe samenwerking met het RIVM opgesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de GGD Zuid-Holland Zuid, tel. 078-7703303

De samenvattende regionale rapportage wordt in week 44 gepubliceerd op deze website. De Lokale rapportages (19 gemeenten) worden in week 45 op de de website gepubliceerd