Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

28 oktober 2010, 16.00 uur

Een delegatie van de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer heeft een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Afghanistan en is aan boord geweest van Hr. Ms. Amsterdam in de Golf van Aden.

De Kamerleden lieten zich in Afghanistan uitgebreid informeren over de omstandigheden waarin Nederlandse militairen hun taken tijdens de terugverplaatsing uitvoeren. Aan boord van Hr. Ms. Amsterdam werd de commissie uitgebreid bijgepraat over de Nederlandse deelname aan de anti-piraterijoperatie Atalanta en de actuele stand van zaken in het missiegebied.

Afghanistan

Met het overhandigen van de contingentsvlag bekrachtigden beide commandanten de overdracht. Foto: ministerie van Defensie

Commando-overdracht Brigadegeneraal Hans Leijtens heeft afgelopen weekend op Kandahar Airfield de leiding over het contingentscommando (ContCo) overgedragen aan kapitein-ter-zee Ludger Brummelaar. Met het overhandigen van de contingentsvlag bekrachtigden beide commandanten de overdracht. Enkele hoofdtaken van het ContCo zijn het rapporteren aan de Commandant der Strijdkrachten zodat deze op de hoogte blijft van de actuele situatie in het uitzendgebied, het bewaken van het mandaat van de Nederlandse troepen in Afghanistan en, wanneer nodig, het verbieden van operaties. Het konvooi bestond onder meer uit een pantserhouwitser. Foto: ministerie van Defensie

Konvooi Afgelopen week heeft opnieuw een konvooi met materieel van de Task Force Uruzgan Kandahar Airfield bereikt. Op dit vliegveld wordt het materieel verzendklaar gemaakt om verder te worden getransporteerd naar Nederland. Het konvooi bestond onder meer uit een pantserhouwitser.

Internationale reactiemacht

Boardingteam Hr. Ms. De Zeven Provinciën in actie tijdens een training. Foto: minister van Defensie

Middellandse Zee De Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) bindt vanaf afgelopen zaterdag de maritieme strijd aan met het terrorisme. De komende 6 weken neemt het NAVO-vlooteskader op de Middellandse Zee deel aan operatie Active Endeavour. Het bevel over SNMG2 wordt gevoerd door Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. Het vlootverband bestaande uit 7 schepen, waaronder het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën, vormt de maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force.

Active Endeavour startte in 2001 als inlichtingenoperatie in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee. In 2004 breidde de NAVO het operatiegebied en het mandaat uit. Dit betekent dat de operatie zich sindsdien actief richt op het afschrikken en verstoren van terroristische activiteiten, het controleren van knelpunten en het escorteren van eenheden door de Straat van Gibraltar. Het verzamelen en analyseren van inlichtingen blijft echter een van de kerntaken.

Nederlandse operaties

De F-16's bleven de Bears volgen totdat de Russische vliegtuigen richting Brits luchtruim vlogen en het gebied verlieten. Foto: ministerie van Defensie

Onderscheping 2 Nederlandse F-16´s hebben vorige week 2 Russische Tu-95 Bear-vliegtuigen onderschept. De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken. De F-16´s onderschepten ze bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. De jachtvliegtuigen bleven de Bears volgen totdat de Russische vliegtuigen noordwest van Leeuwarden richting Brits luchtruim vlogen en het gebied verlieten. De Britse Royal Air Force heeft vervolgens de begeleiding overgenomen. De mijntjes worden samen met een springlading zorgvuldig in kistjes verpakt, die vervolgens in een springput tot ontploffing worden gebracht. Foto: ministerie van Defensie

EOD De afgelopen periode is de Explosie Opruimingsdienst Defensie (EOD) meerdere malen ingezet. Zo werd onder meer tijdens graafwerkzaamheden in Venlo een Amerikaanse 500 ponder met 2 op scherp staande ontstekers gevonden. Deze bom wordt in overleg met de gemeente op een nog nader te bepalen tijdstip gedemonteerd.

In Cadzand-Bad zijn vorige week 600 anti-personeelsmijnen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de EOD besloten de mijnen in kleinere hoeveelheden ter plaatse te laten springen.

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht aan het werk. Foto: ministerie van Defensie

Patiëntenvervoer Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen week 8 maal ingezet, waarvan 3 keer op één dag. Hierbij werden 2 patiënten van Terschelling en 1 patiënt van Vlieland naar het Medisch Centrum Leeuwarden gevlogen.

Politie Een specialist van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft vrijdag de politie in Arnhem ondersteund bij het onderzoeken van een skelet. Het skelet was tijdens bouwwerkzaamheden aangetroffen. De BIDKL nam de resten mee naar het laboratorium in Soesterberg en om te onderzoeken of de botten uit de Tweede Wereldoorlog stammen.