PERSBERICHT Hongarije en Polen gekwalificeerd voor WK Korfbal 2011 in China

Rotterdam, 28 oktober 2010 Vandaag vond in het Topsportcentrum de strijd plaats onder de nummers 9 t/m 16 van het IKF EK Korfbal. Hongarije wist met 18-14 te winnen van Wales. In de andere spannende wedstrijd was Polen net iets te sterk voor Ierland: 18-21. Hongarije en Polen zijn door hun winst automatisch gekwalificeerd voor de 2 laatst beschikbare plaatsen voor het WK in 2011 in China. De verliezers, Wales en Ierland, spelen tegen elkaar om 11 en 12 plaats. Het land wat 11 plek zijn aangewezen reserve voor het WK 2011. Dit geldt alleen als er een gekwalificeerd Europees land niet mee doet aan dit WK. e e e

Vrijdag 29 oktober speelt Oranje om 20.30 uur de halve finale tegen Tsjechië. De strijd om de andere finaleplek gaat om 18.30 uur tussen Duitsland en België. Uitslagen donderdag 28 oktober 2010 Plaats 12 t/m 16 Slowakije - Schotland Servië - Turkije Plaats 9 t/m 11 Hongarije - Wales Ierland - Polen

20-15 23-12 18-14 18-21

Wedstrijdverslag wedstrijden donderdag 28 oktober 2010 Slowakije - Schotland: 20-15

Slowakije is er in geslaagd om Schotland vlak voor tijd te overrompelen. Zo blijven de Slowaken nog steeds in de race voor een ticket voor het WK 2011 in China. Beide partijen werden fanatiek aangemoedigd door meergereisde supporters. Dit maakte de sfeer in hal 2 alleen maar beter. Vooral Schotland leek in de beginfase profijt te hebben van de support, zij stonden na een kwartier al met 1-5 voor. Slowakije wist geleidelijk aan terug in de wedstrijd te komen maar miste de aansluiting, onder andere door twee gemiste stippen. Schotland behield de voorsprong en wist met 7-8 de kleedkamers op te zoeken.

Na rust bleef de spanning aanwezig en deden beide ploegen nog een schepje erboven op. Dit fanatisme leverde vaak harde duels op waardoor scheidsrechter Sandra Anus veel voor stippen en vrije worpen moest fluiten.

Langzamerhand werd wel duidelijk dat Slowakije de wedstrijd onder controle begon te krijgen. Zij speelden vrij rustige aanvallen en wisten vooral van afstand trefzeker te zijn. Echter werd het spel van de Schotten wat onrustig, waardoor veel balverlies werd geleden. Slowakije pakte bij 11-10 voor het eerst de voorsprong waarna het nog enkele minuten gelijk op ging tot aan 13-13. Vervolgens nam Slowakije de wedstrijd over en maakte het geen fouten meer. Servië - Turkije: 23-12

Servië begon de wedstrijd met drie goals op rij. De ploeg leek vol vertrouwen om de tegenstander naar een grote nederlaag te spelen. De Turken stroopte de mouwen op en binnen de kortste keren was het wedstrijd beeld compleet omgeslagen. Met vier goals in een tijdbestek van 10 minuten bracht de spanning geheel terug, 5-5. na een time-out van de Servische coach was het dit keer weer Servië dat de goals maakte, 5-10. Vlak voor rust kon Turkije nog iets terug doen, 7-10 halverwege. Na de pauze was Servië de betere ploeg. Opvallend was dat de eerste zes goals in het tweede deel door zes verschillende mensen werden gemaakt. De Turken probeerden met hartstochtig aanvallend spel terug te komen in de wedstrijd, maar de defensieve druk van de Servische tegenstanders was te groot. Servië speelde de wedstrijd gedegen uit naar een 23-12 overwinning en zal nu zaterdag om de 13e plaats spelen tegen Slovakije. Turkije zal het tegen Schotland opnemen voor de 15e plaats. Hongarije - Wales: 18-14

Hongarije en Wales speelden niet alleen een belangrijke wedstrijd voor plaatsing voor de wedstrijd om de 9e en 10e plaats. Er stond ook plaatsing voor het IKF Wereldkampioenschap Korfbal 2011 in China op het spel. De eerste helft was Hongarije de meeste dominerende ploeg. Dat resulteerde in een voorsprong van 6 punten halverwege de wedstrijd. Vooral Andrea Nagy was een grote uitblinker aan de kant van Hongarije. Ze eindigde het enerverende duel met 7 prachtige doelpunten. Ondanks het goede spel van Nagy wist Wales zich terug te vechten in de wedstrijd. Hongarije kwam onder druk en had moeite om de rust te bewaren, 14-12. Opnieuw wist Nagy haar waarde voor haar team te laten zien. In de slotfase kon Hongarije zo weglopen naar een 18-14 overwinning. Het doel, plaatsing voor het WK, is behaald. Ierland ­ Polen: 18-21

De wedstrijd waar het laatste ticket voor het IKF Wereldkampioenschap Korfbal 2011 in China te verdienen was, ging tussen Polen en Ierland. De wedstrijd ging in de beginfase gelijk op en de ploegen scoorden om en om. Vooral het Britse publiek steunde de Ierse ploeg verbaal. Maciej Zac aan Poolse kant en Shay Conroy aan de kant van de Ieren blonken uit met vier goals. Conroy viel op door zowel aanvallend als verdedigend het initiatief te nemen bij zijn ploeg. Toch wist Polen al voor rust een voorsprong te nemen, 12-9. In de tweede helft wilde de Ieren wel, maar lukte er niet veel. Daar komt bij dat Polen op de juiste momenten wist te scoren. Dichterbij dan twee doelpunten verschil wist Ierland niet te komen. Krzystof Rubinowski brak het laatste beetje Ierse verweer met twee treffers, 15-19. Shay Conroy eindige voor Ierland op negen doelpunten, maar Polen was de terechte winnaar en plaatste zich als laatste land voor het WK met een einduitslag van 18-21.

Programma vrijdag 29 oktober

Tijd Wedstrijd Plaats 5 t/m 8 14.30u Rusland - Catalonië 16.30u Engeland - Portugal Plaats 1 t/m 4: strijd om Finale plek 18.30u Duitsland - België 20.30u Nederland - Tsjechië

Op de slotdag, zondag 31 oktober, zal Ahoy het decor zijn voor de finales.