Gemeente Baarn

Oproep: 55-plussers, sport mee met GALM!
Senior op zitbal

Baarnaars in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar kunnen vanaf eind oktober ervaren hoe gezond en gezellig het is om samen te sporten en in beweging te zijn. Vanaf vrijdag 29 oktober biedt de gemeente namelijk weer het programma GALM aan, waarbij 55-plussers op verantwoorde wijze sport, gezondheid en gezelligheid combineren. De gemeente roept vooral sportief niet-actieve 55-plussers, waaronder mensen met een chronische aandoening, op om mee te doen met GALM. Juist zij zullen zich door meer te bewegen beter gaan voelen.

GALM richt zich op de doelgroep van 55-plussers die sportief niet actief is. Deze groep wordt in Baarn steeds kleiner, maar er zijn nog altijd mensen die nooit gesport hebben of ermee zijn gestopt. Zij worden met name aangespoord om mee te doen.

Het GALM-programma van de gemeente is een groot succes in Baarn en heeft al honderden Baarnaars in beweging gebracht. âGALMâ staat voor âGroninger Actief Leven Modelâ, een methode van sportstimulering die is ontwikkeld aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fitheidstest
GALM start 29 oktober aanstaande met een fitheidstest waaraan alle 55- tot 75-jarigen kunnen deelnemen. Met de resultaten van die test kunnen de deelnemers starten met sporten op een verantwoord niveau. Bovendien kunnen de deelnemers hun eigen conditieverbetering zien aan de hand van deze test en de test aan het einde van het GALM-programma.

Introductieprogramma
Na de fitheidstest kan men zich inschrijven voor het introductieprogramma van twaalf weken. Daarbij maken de deelnemers iedere week kennis met verschillende vormen van sport en spel. De lessen zijn aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Een deskundige begeleider zorgt voor een veilig verloop. Plezier in het bewegen staat voorop. Iedere les wordt gezamenlijk afgesloten met een gezellig kopje koffie of thee. Deelnemers betalen per les slechts een gering bedrag. En zij mogen ook gerust een bekende meenemen naar de lessen. Die bekende hoeft geen 55-plusser te zijn of aan sport te doen.

Vervolgprogramma
Na het introductieprogramma van twaalf weken is er de gelegenheid om in beweging te blÃjven tijdens het vervolgprogramma, dat 30 weken duurt. Ook in het vervolgprogramma is er veel aandacht voor het plezier in het bewegen, maar is er meer aandacht voor oefeningen en techniek.

Meer informatie
Voor meer informatie over het GALM-programma kan men terecht bij Corry Bouman: telefoon (035)5481781, e-mail corrie.bouman@baarn.nl of Pieter Brandjes: telefoon (035)5481791, e-mail pieter.brandjes@baarn.nl