Universiteit van Tilburg

Persbericht 25 oktober 2010

`Betrek liquiditeitsrisico in beleggingsportefeuille'

Inaugurele rede hoogleraar Joost Driessen

Tijdens een financiële crisis daalt de marktliquiditeit, met grote gevolgen voor financiële instellingen. Om die gevolgen te minimaliseren, zullen beleggers meer rekening moeten houden met het liquiditeitsrisico, betoogt hoogleraar Financial Derivatives Joost Driessen. In zijn inaugurele rede op 29 oktober aan de Universiteit van Tilburg laat hij zien hoe.

De recente kredietcrisis heeft wederom laten zien dat marktliquiditeit een belangrijke rol speelt in financiële markten. Marktliquiditeit betreft de mate waarin financiële contracten met lage kosten verhandeld kunnen worden. In crisistijden daalt de liquiditeit van financiële markten, en dat terwijl bedrijven juist graag willen handelen. Tijdens de recente crisis was het bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om te handelen in hypotheekobligaties, maar ook tijdens eerdere financiële crises was er sprake van dalende marktliquiditeit.

Ondanks de grote consequenties van gebrek aan marktliquiditeit, hebben investeerders en financiële instellingen er traditioneel te weinig aandacht aan besteed, stelt Joost Driessen in zijn inaugurele rede. Sinds de laatste financiële crisis heeft het Basel Comité de internationale richtlijnen voor banken voor omgang met liquiditeitsrisico wel aangepast en financiële instellingen werken er inmiddels mee. Maar de kennis over de gevolgen van markliquiditeit staat nog in de kinderschoenen.

Om de gevolgen van een lage liquiditeit te minimaliseren, zouden financiële instellingen volgens Driessen het liquiditeitsrisico onder meer moeten betrekken in het kiezen van hun beleggingsportefeuilles. In zijn oratie laat hij zien hoe dat zou kunnen en hoe liquiditeitsrisico het risicoprofiel van deze beleggingsportefeuilles beïnvloedt. Ook analyseert hij wat de effecten van liquiditeit zijn op de prijzen van financiële contracten. Naast aandelen- en obligatiemarkten gaat hij hierbij vooral in op liquiditeitseffecten in derivatenmarkten, zoals de markt voor credit default swaps en de markt voor aandelenopties.

Prof. dr. J.J.A.G. (Joost) Driessen werd op 1 augustus 2009 benoemd tot hoogleraar Financial Derivatives aan de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde econometrie aan de UvT (cum laude) en promoveerde in 2001 eveneens aan de UvT op het proefschrift Empirical studies on the pricing of bonds and interest rate derivatives. Vanaf 2001 werkte hij als universitair (hoofd)docent Financiering aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 2007 was hij daar hoogleraar Financiële derivaten. Van 2004 tot 2009 was hij tevens fellow van het Tinbergen Instituut en sinds 2005 senior onderzoeker bij Netspar, het aan de UvT gelieerde Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement. In 2003 ontving hij een VENI-subsidie van NWO voor onderzoek naar kredietrisico en kredietderivaten en in 2009 een VIDI-subsidie voor onderzoek naar gebrek aan verhandelbaarheid van derivaten tijdens een crisis.