Radboud Universiteit Nijmegen


Eerste sterrenkijkavond van het seizoen

Datum bericht: 23 oktober 2010

Op vrijdag 29 oktober organiseert de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen weer een sterrenkijkavond. Iedereen kan die avond tussen 19.30 en 20.30 uur vrij binnenlopen om deel te nemen aan een excursie van ongeveer anderhalf uur naar de sterrenwacht in het Huygensgebouw.

Wat is er dit weekend aan de hemel te zien?
Zelfs zonder telescoop of met een gewone verrekijker is er veel aan de hemel te bewonderen. De heldere planeet Jupiter is de gehele avond aan de zuidelijke hemel te vinden. Met een verrekijker zijn de 4 grootste manen van Jupiter, vlakbij de planeet, te zien. De Maan is in zijn laatste kwartier, en kunnen de kraters langs de terminator, de grenslijn van licht naar donker, goed bekeken worden. In het sterrenbeeld Tweelingen bevindt zich de periodieke komeet 103P/Hartley, die dan relatief dicht bij de aarde staat op ongeveer 18 miljoen km, en een helderheid van ongeveer +4 zal hebben. En wellicht komt er ook nog wel een snelle Orionide of een trage Tauride meteoor voorbij, die in deze periode actief zijn.

Praktische informatie
Aanvang rondleidingen: tussen 19.00 en 20.30 uur. Locatie: Radboud Universiteit, Huygensgebouw, (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) Heijendaalseweg 135, Nijmegen.
Toegang tot de avonden is gratis en inschrijving vooraf is niet nodig. Onder het Huygensgebouw (P11) kunt u gratis parkeren.

Houd er rekening mee dat de temperatuur in de koepels ongeveer gelijk is aan de temperatuur buiten en dat de koepels alleen bereikbaar zijn met trappen.
Bij slecht weer wordt er een film vertoond of een lezing gehouden. Zie ook http://www.astro.ru.nl/.