Universiteit Twente

Nieuwe reactor voor effectieve zuivering verontreinigd drinkwater

27 oktober 2010

Effectiever en `groener' drinkwater zuiveren. Dat is straks mogelijk dankzij een nieuwe microreactor ontwikkeld door Digvijay Thakur van het onderzoeksinstituut IMPACT van de Universiteit Twente. De nieuwe reactor maakt gebruik van nanotechnologie: speciale nanovezels zorgen voor een snellere katalyse, waardoor drinkwater effectiever wordt gezuiverd. Thakur promoveert op 29 oktober aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Vervuiling van het drinkwater met stoffen als, nitraat en nitriet, die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu, komt steeds vaker voor. Digvijay Thakur heeft een concept voor een microreactor ontwikkeld met speciale nanovezels die efficiënt en duurzaam vervuilingen uit drinkwater kunnen verwijderen. Het drinkwater wordt hierdoor effectiever gezuiverd dan met de al bestaande methoden.

Microreactor
Het nieuwe concept voor de microreactor maakt gebruik van koolstofnanovezels. Die nanovezels ondersteunen de katalysatorlaag in de microreactor. De katalysatorlaag is heel poreus en zorgt ervoor dat het product gemakkelijk door de laag heen kan. Op die manier wordt de katalysator laag zo effiecient mogelijk gebruikt. De nieuwe microreactor levert veelbelovende resultaten op voor het zuiveren van drinkwater. Zo werkt het twee keer efficiënter en biedt het een duurzamere methode voor het verwijderen van verontreinigende stoffen. Daarnaast verwacht Thakur dat door gebruik te maken van stabiele koolstof nanovezels als katalysatorondersteuning ook goed werkt bij meerfasige reacties in microreactoren.