Gemeente Soest

Crisis en herstelwet in Soesterberg Noord

29 oktober 2010

Bewoners van Soesterberg Noord en insprekers in de Ronde van de gemeenteraad op 27 oktober 2010, maken zich zorgen over de status van Soesterberg Noord, nu de Crisis en herstelwet daar van kracht is.

Soesterberg Noord heeft nu de status van ontwikkelingsgebied. De gemeente Soest heeft die status met een duidelijk doel gevraagd en gekregen.

Van een werk-woonterrein naar een woon-werkterrein; dat lijkt niet zo ingewikkeld. Maar als je minder bedrijven wilt en meer woningen (zoals voor Soesterberg Noord) dan wordt het al wat lastiger.

Bedrijven hebben een milieucirkel, waarin volgens de bestaande regels geen woningbouw mag plaats vinden. De verplaatsing van bedrijven van Soesterberg Noord naar Richelleweg zal gefaseerd plaats gaan vinden, en die fasering loopt niet gelijk op met de plannen voor de bouw van nieuwe woningen.

Wonen binnen de norm

Door de status ontwikkelingsgebied mogen er wel woningen in de milieucirkel(s) van bedrijven gebouwd worden, met als voorwaarde dat de locatie na maximaal 10 jaar voldoet aan de milieunormen. Dit biedt kansen om nu al woningen te bouwen en niet te hoeven wachten tot bedrijven verplaatst zijn.

Vrijwillige of verplichte medewerking bedrijven

Er zijn bedrijven in Soesterberg Noord met een milieucirkel (geluid of stank), waarin geen woningen gebouwd mogen worden. De gemeente gaat deze bedrijven vragen om medewerking om hun bedrijf te verplaatsen, of om de milieucirkel van hun bedrijf kleiner te maken. Dit laatste kan door bijvoorbeeld een hogere schoorsteen, een andere plaats voor bevoorrading, een extra afsluiter of geluiddempende voorzieningen. Als bedrijven daar niet aan willen meewerken, dan kan met de Crisis- en herstelwet het bedrijf verplicht worden mee te werken.

Inspraak

Deze status van Soesterberg Noord betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om bezwaar te maken tegen plannen, voor zowel ondernemers als omwonenden. Hiervoor gelden de wettelijke bepalingen uit de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de Algemene Wet Bestuursrecht.

Meer informatie

Meer informatie over de Crisis en Herstelwet vindt u op de site van het ministerie van Infrastructuur en milieu en in de staatscourant van 21 oktober 2010, onder kenmerk 16572 .

Het collegebesluit van de vergadering gehouden op 7 september 2010: Besluitenlijst