Wetterskip Fryslân


Positief-kritisch geluid Wetterskip bij benchmark "Waterschapspeil"

vrijdag, 29 oktober 2010
Op 28 oktober 2010 heeft Peter Glas, de voorzitter van de Unie van Waterschappen de benchmark "Brancherapportage Waterschapspeil" aangeboden aan Han ten Broeke, de voorzitter van de vaste kamercommissie voor Verkeer & Waterstaat. De benchmark is een vergelijking van de prestaties van de Nederlandse waterschappen in 2010. Wetterskip Fryslân heeft op constructieve wijze meegedacht met "Waterschapspeil". Dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân: "De benchmark is een naslagwerk voor politici, samenwerkingspartners en toezichthouders dat inzicht geeft in het belangrijke werk van de waterschappen in Nederland".

Goede score op digitale dienstverlening en vergunningverlening

Uit de vergelijking komt naar voren dat Wetterskip Fryslan goed scoort op het onderdeel "Overheidsmonitor". Dat betekent dat het waterschap haar digitale dienstverlening en informatievoorziening via internet goed op orde heeft.

Verder springt in het oog, dat het waterschap het goed doet met betrekking tot de tijdige verlening van vergunningen in het kader van de Wet verontreiniging oppervlaktewater. Er is in vergelijking met de vorige benchmark in 2007 een duidelijke verbetering zichtbaar.

Positief-kritisch geluid

Wetterskip Fryslân heeft tijdens de totstandkoming van de benchmark nauw samengewerkt met de Unie van Waterschappen. Het waterschap heeft daarbij aangegeven dat een aantal financiële gegevens niet goed onderling vergelijkbaar zijn. De Unie onderschrijft die conclusie. Wetterskip Fryslân en de Unie van Waterschappen hebben afgesproken om te bekijken hoe in het vervolg met name de financiële gegevens beter vergelijkbaar kunnen worden gemaakt. Daardoor kan het onderling leren van de waterschappen nog beter worden gefaciliteerd en versterkt.

Wetterskip Fryslan heeft besloten om een aantal gegevens niet aan te leveren omdat zonder een analyse van de verschillen de vergelijking van de gegevens van de waterschappen geen betekenis heeft.