Gemeente Enschede


Misbruik van sociale zekerheid wordt in Enschede hard aangepakt

Bestrijding van misbruik loont. De resultaten in 2009 laten zien dat de inzet op het gebied van handhaving EUR2.365.000 heeft opgeleverd. Het gaat hierbij om besparingen in verband met niet toegekende of beëindigde uitkeringen als gevolg van een fraude-onderzoek. Een positieve tendens, aangezien fraude altijd ten koste gaat van de mensen die zich wel aan de regels houden.

Misdaad loont niet!
Werk gaat voor de uitkering. Daar staan Werkplein Enschede en DMO Werk & Bijstand voor. Bij het bereiken van dat doel is handhaving een onmisbaar instrument. Door streng te zijn aan de poort wordt voorkomen dat er klanten instromen die geen recht hebben op uitkering. Ook nadat de uitkering is toegekend vinden er voortdurend controles plaats bijvoorbeeld door bestandskoppelingen. "Onze sociale zekerheid bestaat bij de gratie van opsporing en handhaving. En dat doen we in Enschede ook grondig en goed", stelt Wethouder Myra Koomen. "Ik ben blij dat wanneer je er goed aandacht aan besteedt, het zijn vruchten afwerpt. Zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Want, misdaad loont niet. Punt uit."

Cijfers
Handhaving heeft in 2009 EUR 2.365.000 opgeleverd. Het gaat dan om besparingen in verband met niet toegekende of beëindigde uitkeringen als gevolg van een fraudeonderzoek en opgelegde sancties. Een sanctie wordt opgelegd als een klant zich niet aan de voor hem geldende verplichtingen heeft gehouden. De sanctie betekent een verlaging van de uitkering met een bepaald percentage gedurende een bepaalde periode (meestal 1 maand). In 2009 leiden 1617 sancties tot een verlaging van de uitkering. Dit leverde een besparing op van EUR 189.534. Bijna 70% hiervan hield verband met re-integratie. Daar komt nog bij dat er door fraudeonderzoek EUR 790.000 aan ten onrechte verstrekte uitkering is opgespoord en teruggevorderd. De opsporing van fraude wordt uitgevoerd door team handhaving van Werk & Bijstand. In 2009 werden er 532 fraudeonderzoeken afgehandeld waarbij in 218 gevallen fraude werd geconstateerd. Daardoor konden 66 uitkeringen worden beëindigd en werd er in 108 gevallen na fraudeonderzoek geen uitkering toegekend. Onderzoeken vinden plaats naar aanleiding van interne en externe signalen. Een van de middelen die wordt ingezet om fraude aan te tonen is heimelijke waarneming. In sommige onderzoeken wordt daarvoor een videocamera gebruikt. Inmiddels heeft het CBP na een aantal uitspraken van de Centrale Raad van Beroep in 2010 bevestigd dat deze werkwijze is toegestaan.

Nieuwe werkwijze
Vanaf 2009 is Werkplein Enschede gestart met een geheel nieuwe wijze om nieuwe cliënten te informeren over rechten en plichten verbonden aan een uitkering. Op dit moment is er een apart ingerichte workshopruimte binnen Werkplein Enschede, waar cliënten achter een computer met een speciaal daartoe geproduceerde film zich met behulp van een interactief programma inschrijven als werkzoekenden. Vervolgens informeert het programma de klant over rechten en plichten in verband met een uitkeringsaanvraag, bijvoorbeeld een WW of een WWB uitkering en ook wat Werkplein Enschede te bieden heeft, zoals subsidieregelingen, workshops, ROZ, kinderopvang, Nibud, Taal & Inburgering.