Provincie Utrecht

Fruittelers zien voordeel duurzame aanpak fruitmot

Dertig fruittelers in de provincie Utrecht werken aan een duurzame bestrijding van fruitmot in appel en peer. Sinds de telers deelnemen aan het fruitmotproject is de inzet van chemische middelen tegen deze plaag geminimaliseerd. Het project is drie jaar geleden gestart door LaMi, een organisatie voor innovatieve agrarische ondernemers met vertegenwoordigers van de provincie Utrecht.

Jaarlijks wordt aan het begin van het seizoen een zo milieuvriendelijk mogelijke bestrijdingsstrategie opgesteld. De basis voor de strategie van 2010 is het toepassen van feromoonverwarring waarbij een lokstof zorgt dat de mannetjes van de fruitmot geen vrouwtjes kunnen vinden voor de bevruchting. Op bedrijven waar in 2009 minder dan 0,5% van de vruchten waren aangetast door fruitmot, moet feromoonverwarring voldoende effect scoren. Op andere bedrijven zijn er aanvullende maatregelen ingezet zoals het spuiten met virussen.

Tevreden
De fruittelers zijn overwegend tevreden over de strategie, want de schade op de percelen met feromoonverwarring is dit jaar duidelijk lager dan op bedrijven waar geen feromoonverwarring wordt toegepast. De telers willen daarom ook volgend jaar graag doorgaan om de duurzame fruitmotbestrijding verder te optimaliseren.

Kijk voor meer informatie op de website van Telen met Toekomst.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11