Radboud Universiteit Nijmegen


TOP-GO-subsidie voor onderzoek quantumcomputers

Datum bericht: 28 oktober 2010

Prof. Klaas Landsman van het Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics (IMAPP) van de Radboud Universiteit krijgt 750.000 euro subsidie voor een onderzoek naar de logische structuur van samengestelde kwantumsystemen. Zogenaamde kwantumcomputers zijn mogelijk de dragers van de volgende technologische revolutie. Bij het ontwerp van deze computers is het van groot belang correct te redeneren over microscopisch kleine fysische systemen. Daarmee zou ook vanuit zuiver wetenschappelijk perspectief de logische en probabilistische structuur van de kwantumwereld als geheel kunnen worden ontrafeld. Om dit te bereiken zijn krachtige technieken uit de moderne logica nodig, temeer omdat intuïtieve argumenten in de kwantumtheorie vaak misleidend zijn. Dit project richt zich met name op de logische analyse van samengestelde kwantumsystemen met behulp van vernieuwende wiskundige methoden.

Landsman zal samenwerken met prof. Moerdijk van de Universiteit Utrecht en prof. Bart Jacobs van het Institute for Computing and Information Sciences (ICIS) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Gebiedsoverstijgend
De subsidie komt uit het TOP-GO-programma van NWO, bedoeld om disciplineoverschrijdend onderzoek te stimuleren. Er werden 123 onderzoeksvoorstellen ingediend en negentien gehonoreerd. Lees meer over het TOP-GO-programma bij NWO