Gemeente Eindhoven

Innovatief ontwerp Inwonersplein toont DNA van Eindhoven

Technologie, design en dienstverlening komen op een innovatieve manier samen op het nieuwe Inwonersplein van de gemeente Eindhoven. Eindhovenaren zijn hier aan het juiste adres voor al hun vragen aan de gemeente op het gebied van Wonen en Leven.

Het visionaire ontwerp voor dit plein getuigt van knap partnerschap tussen het Eindhovense architectenbureau Van Helmond | Zuidam en diverse kunstenaars en ontwerpers. Pronkstuk is wel een speciaal vervaardigd werk van de wereldberoemde Maarten Baas, afgestudeerd aan de net zo befaamde Design Academy in Eindhoven.

Het kunstwerk van Maarten Baas is getiteld `de Inwoner' en is onderdeel van zijn bekende Real Time-concept. Middenin het Inwonersplein staat een ingericht huisje met een torentje, waar bovenin een klok zit. Deze klok wordt van minuut tot minuut met de hand getekend door de man die in het huisje woont. Een speelse uiting van het begrip (wacht)tijd. De keuze voor dit werk volgde op een uitgebreide aanbestedingsprocedure, waarvoor acht gegadigden in de race waren. Drie van hen werd vervolgens gevraagd om een schets te maken, waarop Maarten Baas als beste uit de bus kwam. De ideeën van de overige twee `finalisten' gingen overigens niet verloren, maar zijn te bewonderen tijdens de Dutch Design Week.

Tijdens de ontwerpfase voor het Inwonersplein stond voorop dat dit een weergave van de typische kwaliteiten van de stad moet zijn. Anders gezegd; het DNA van Eindhoven is op verschillende manieren herkenbaar in het interieur. Om die creatieve overgang te realiseren en het ontwerp rijker te maken, zijn er kunstenaars bij betrokken. Natuurlijk mocht het innoverend vermogen dat zo kenmerkend is voor Eindhoven niet ontbreken. Zo staan in de kinderspeelhoeken touchscreens om spelletjes op te spelen. Paspoorten en andere beveiligde documenten worden met een moderne vorm van buizenpost verplaatst. En ook het klantgeleidingssysteem is van een nieuwe generatie; bezoekers kunnen thuis inloggen en een afspraak inplannen, die weer wordt gecombineerd met volgnummers die via zelfbedieningszuilen worden uitgegeven. Wie toch even moet wachten, kan op nieuwe beeldschermen nuttige informatie bekijken.

Bij het materiaalgebruik is gekozen voor esthetische duurzaamheid, gecombineerd met nieuwe techniek en hippe accenten. Veel natuurlijke materialen werden gebruikt, zoals Noorse lei voor de vloer. De balies zijn bekleed met eikenhout dat de grondlijn van Eindhoven laat zien. Ook de glazen wanden van de nieuwe spreekkamers hebben een Eindhovense look; ze zijn deels bekleed met een geperforeerde folie waarop een koperlaag is gespoten, een verwijzing naar de technologisch industrie. Om het geheel niet te flauw te laten ogen, is er bewust voor gekozen om ook sprekende kleuren in de inrichting te verwerken. Al met al dus een Inwonersplein om gezien te worden.