NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

29 oktober 2010 - NVB wil uitstel EPC-verlaging bij nieuwbouw

NVB in brief aan staatssecretaris Joop Atsma:
REKENMETHODE IS NOG NIET KLAAR

Voorburg, 29 oktober 2010 - Nieuwbouwwoningen moeten met ingang van 1 januari aan nieuwe energie-eisen voldoen, maar de consument zal hier niet of nauwelijks van profiteren door een lagere energierekening. Het oud-ministerie van VROM/WWI had de NEN gevraagd om, tegelijk met deze verzwaarde eisen, een nieuwe en aangepaste berekeningsmethodiek samen te stellen, maar deze nieuwe methodiek is nog niet klaar en laat tenminste een half jaar op zich wachten. De aanscherping van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) per 1 januari a.s. moet daarom worden uitgesteld.

Dit schrijft NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, in een brief aan staatsecretaris Joop Atsma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Aanleiding voor de brief is het feit dat het voormalige ministerie van Wonen, Wijken en Integratie heeft laten weten dat de Energie Prestatienorm Gebouwen (EPG) nog niet klaar is. Dit is de nieuwe berekeningsmethodiek, die met ingang van 1 januari 2011 de oude Energie Prestatienorm Nieuwbouw (EPN) had moeten vervangen. Omdat echter de nieuwe berekeningsmethodiek nog niet klaar is en de oude methodiek de sector met extra hoge kosten opzadelt, moet ook de voorgenomen epc-verlaging van 0,8 naar 0,6 worden uitgesteld. "Het heeft weinig zin om de woonconsument op te zadelen met extra kosten, terwijl de effecten voor zijn portemonnee en het milieu discutabel zijn", aldus NVB in de brief aan staatssecretaris Atsma.

NVB laat tegelijkertijd weten, dat het lange termijn doel van het Lenteakkoord, het verlagen van het daadwerkelijke energieverbruik (met accent op daadwerkelijk) van nieuwe gebouwen met dit uitstel niet uit beeld is. Echter, zolang er geen goede berekeningsmethodiek is, heeft het geen zin om de voorgenomen epc-verlaging per 1 januari a.s. door te zetten. Nieuwe huizen zijn inmiddels zo energiezuinig, dat de oude rekenmethode niet meer voldoet. Die is te `grof', om de laatste stappen naar nóg meer energiezuinigheid te meten.

Klik hier om de brief te downloaden.

Zie het origineel