GAIA

28 oktober 2010

GAIA en Europese coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven voeren actie voor Belgische zetel Botoxfabrikant

Actievoerders onthullen wreedheid dierproeven

Een vijftigtal actievoerders van GAIA en de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven (ECEAE) hebben donderdag voor de Belgische zetel van het bedrijf Allergan in Hoeilaart, een van de grootste producten van Botox ter wereld, de pijnlijke dierproeven aangeklaagd die plaatsvinden tijdens het productieproces.

"Wreedheid voor schoonheid"

Rond deze slogan vatten 50 actievoerders post voor de zetel van Allergan in Hoeilaart, met undercoverfoto's van een laboratorium van een fabrikant van botuline toxine , beter bekend als botox. « Botox staat bekend als wondermiddel tegen rimpels, maar dat voor botox elk jaar honderdduizenden dieren pijnlijke proeven ondergaan, is onbekend bij het grote publiek», legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit.

300 000 zijn slachtoffer succes wondermiddel

Meer dan 300.000 muizen per jaar worden in de laboratoria van fabrikanten onderworpen aan pijnlijke proeven. De meest courante dierproef voor botox is de LD 50 test, die bepaalt hoeveel van een stof nodig is om de helft (50 %) van het aantal gebruikte proefdieren te doden. De muizen krijgen botuline toxine ingespoten in de onderbuik. Dit veroorzaakt een algemene spierverlamming en gezichtsverlies en leidt uiteindeliijk na drie of vier dagen tot de verstikkingsdood.

Vraag naar alternatieve methodes

GAIA, die de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven (ECEAE) vertegenwoordigt in België roept de producenten van botox op tot het gebruik van alternatieve proeven, zonder levende dieren. Maar de competitiegeest tussen fabrikanten staat de toepassing daarvan in de weg. De organisaties hebben een klachtenbrief overhandigd aan een verantwoordelijke van Allergan.

Medisch wordt cosmetisch

Oorspronkelijk werd botox uitsluitend toegepast ter behandeling van kwalen als een stijve nek, scheel kijken, halsdystonie of migraine. Vandaag wordt het alsmaar meer gebruikt voor esthetische doeleinden (verlamming van de gezichtsspieren om rimpels te vervagen). Met als gevolg dat voor botox steeds meer dierproeven gedaan worden

Undercoverbeelden (foto's en video's) beschikbaar op aanvraag

Tijdens een onderzoek van de Britse organisatie BUAV in het Engelse labo van Whickham in 2009.

Botuline toxine, een actief bestanddeel van Botox, is een van de krachtigste gifstoffen ter wereld. Een kleine dosis volstaat om een levend wezen te doden. Toen de Belg Emile Van Ermegen het in 1895 ontdekte in besmette vleesconserven gaf hij er de naam botox aan = de samentrekking van de Latijnse woorden voor worst (botulus) en gif (toxin).