Politie Hollands Midden

Grootscheepse controle voor een veiliger Gouda

Gouda, 29-10-2010 o Donderdagavond 28 oktober heeft Politie Hollands Midden op zes locaties in en rond de stad Gouda controles gehouden. In totaal zijn 6.000 automobilisten gecontroleerd op alcoholgebruik, zijn er ruim 200 processen-verbaal opgemaakt, 20 voertuigen in beslaggenomen en heeft de politie 32 aanhoudingen verricht.

Districtchef Paul van Musscher vertelt waarom deze controle is gehouden: Uit onze cijfers blijkt dat in de donkere dagen het aantal straatroven, overvallen en inbraken toeneemt. Dat is niet alleen in Gouda zo, maar overal in Nederland. Voor een centraal gelegen stad als Gouda is dit voor de politie reden voor alertheid op het zogenoemd mobiel banditisme: criminelen die het land doorkruisen, snel hun slag slaan in een stad of dorp en even snel weer weg zijn. Daarom hebben we donderdagavond 28 oktober op zes locaties rond de stad Gouda een grootscheepse controle gehouden.

Aanhoudingen De politie verrichtte 32 aanhoudingen, naast het rijden onder invloed, ook voor zaken als het rijden zonder rijbevoegdheid en het hebben van openstaande boetes. Daarnaast moest een persoon nog zijn DNA afstaan omdat hij eerder veroordeeld was voor een misdrijf waarvoor de rechter voorlopige hechtenis mag stellen en is een persoon aangehouden die bij de politie gesignaleerd stond. Verder zijn er 180 processen-verbaal opgemaakt voor onder andere het rijden zonder rijbewijs en voor het feit dat het voertuig niet voldoet aan de technische eisen. In totaal werden er 6.000 automobilisten gecontroleerd op alcoholgebruik. Hiervan hadden er 22 te veel gedronken. Het hoogst gemeten aantal ug/l was 615 ug/l, daar waar 220 ug/l het maximum is. Het rijbewijs van deze bestuurder is ingevorderd.

Wapens en verdovende middelen Tijdens de controle is ook gecontroleerd op verboden verdovende middelen en wapenbezit. Er is zes keer softdrugs aangetroffen en er zijn twee wapens aangetroffen en in beslag genomen. De belastingdienst heeft 20 voertuigen in beslag genomen en 17.000 direct geïnd van mensen die nog een belastingschuld hadden.

Nummerplaat herkenning De controle richtte zich niet alleen op verkeerszaken maar ook op veel andere veiligheidsthemas. Zo werd er naast snelheid, alcoholgebruik en de technische staat van het voertuig ook gecontroleerd op openstaande boetes, belastingschulden, fraude, gestolen autos, verdovende middelen en wapenbezit. Hierbij werd ondermeer de ANPR ingeschakeld, automatic numberplate recognition. Met de ANPR zijn bijna 4.000 kentekens van autos gecontroleerd op openstaande boetes, rijontzeggingen, onverzekerd rondrijden en belastingschulden. In totaal had de ANPR 55 hits op deze feiten.

Samenwerking op zes locaties De controle werd van 20.00 uur tot 03.00 uur s nachts gehouden op zes locatie rond de stad Gouda: Hanzeweg, Bodegraafsestraatweg, Goverwellesingel, Stolwijkersluis, Julianasluizen en de Goudse Poort. Al deze plekken geven vanuit rijks- of provinciale wegen (de A12, de A20 en de N207) toegang tot de stad. De controle is uitgevoerd in samenwerking met een groot aantal partners in de veiligheidsketen. In totaal werkten er 245 medewerkers mee aan de controle: Politie Hollands Midden, Dienst Verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten, Verkeershandhavingsteams van de korpsen Rotterdam Rijnmond en Haaglanden, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Douane, sociale recherche van de gemeente Gouda, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Rijksdienst voor het wegverkeer, Dienst Vervoer en Ondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen en Provinciale Waterstaat.

Vaker controleren Districtschef Paul van Musscher geeft aan vaker dit soort controles te houden. Het signaal dat we hiermee hebben afgegeven lijkt me duidelijk: we werken hard om de criminaliteit in Gouda te verminderen. Daarom zal er in de toekomst zeker meer van dit soort controles volgen, niet alleen in Gouda maar in heel de politieregio Hollands Midden.