Ministerie van Defensie

Australisch bezoek aan Apache-detachement

29 oktober 2010, 11.34 uur

Generaal-majoor John Cantwell, commandant van het Australisch Operationeel Hoofdkwartier in het Midden-Oosten, heeft afgelopen woensdag een bezoek gebracht aan het Nederlandse Apache-detachement op Tarin Kowt. Namens de Australische krijgsmacht bedankte hij het huidige en alle voorgaande detachementen voor de bewezen diensten.

Aanleiding voor dit bezoek was onder meer de zeer plotselinge verlenging waarmee de Nederlandse helikoptereenheid werd geconfronteerd. Australië is een van de bondgenoten die veel belang hecht aan het voortzetten van de Nederlandse gevechtshelikopterinzet. De verlenging is mede tot stand gekomen op basis van een verzoek van de Australische regering.

Daarnaast was de recente negatieve berichtgeving in de Australische en Nederlandse media een belangrijke bezoekreden. Oorzaak van de media-aandacht was de bewering van een Australische militair dat zijn eenheid, die onder vuur lag, in de steek was gelaten door Apache-vliegers.

Dankbaar voor Nederlandse Apache-inzet

Cantwell benadrukte dat niemand van de Australische krijgsmacht zich ook maar enigszins herkende in het geschetste beeld. "Meer dan eens hebben Australische militairen hun leven te danken aan de inzet van Nederlandse Apaches", aldus de generaal-majoor.

Als blijvende blijk van waardering overhandigde hij een plaquette aan de commandant van het Apache-detachement, luitenant-kolonel Giliam Bresser."